14 júna 2013

Čerešňový koláč s kokosom


Kto vymyslel tento koláč zaslúžil by si minimálne metál. Pečiem ho už viac ako tridsať rokov a keď boli deti ešte deťmi bol to náš najobľúbenejší koláč. Od jari do jesene sezónne ovocie, v zime kompótové alebo mrazené, džem, kakao, kokos, s posýpkou aj bez posýpky.... pečiem ho dodnes a myslím si, že z malými odchýlkami aj väčšina žien na Slovensku a blízkom okolí. 




Čo budeme potrebovať:
2 hrnčeky múka polohrubá
1 hrnček cukor kryštálový
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
1/2 hrnčeka olej
1 hrnček mlieko
2 vajcia

ovocie, kokosová múčka



Používam hrnček s objemom 250ml.

Všetky suroviny dáme do misy a mixérom, ale stačí aj metlička, vymiešame 

Malý pekáčik, alebo zapekaciu misu vymastíme maslom a nahrubo vysypeme kokosom. Umyté čerešne výdatne posypeme kokosom. Kto chce čerešne odkôstkuje, mne sa nechcelo....      


Cesto vylejeme do pekáčika a vrch posypeme čerešňami, prisypeme aj kokos ktorý nám zvýšil



a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na cca 30-35 minút.

Kokos na povrchu vytvorí takú jemnú krustičku a je to moc, moc dobré....





5 komentárov:

  1. a este je lepsi ked po upeceni nechate kolac vychladnut, a potriete ho pochutkovou kyslou smotanou a slahackou spolu zamiesane, navrch posypete ozdobnymi cukrikmi alebo grankom.na potretie potrebujem 3-4 pochutkove smotany, 3ks vanilkovy cukor-spolu vymiesame. potom 2 ks praskova slahacka a 3 dcl mlieka vyslahame do tuha a zamiesame s pochutkovou smotanou.nakoniec natrieme na kolac.. je to svieza bomba,prajem dobru chut

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja sa priznám, že práškovú smotanu nekupujem, ale s kyslou smotanou ochutenou vanilkovým cukrom si to viem celkom dobre predstaviť... ja si totiž takú smotanu dávam na tanierik a tak to zajedám, tak mi to chutí... ale mám aj zopár receptov kde koláč potieram kyslou smotanou, v lete je to také osviežujúce... díky za radu :-)))

      Odstrániť