23 septembra 2013

Čoko zákusok z cukety


Cuketa je veľmi variabilná zelenina, môže sa piecť, variť, dusiť, dá sa jesť surová, chutná je nielen na slano ale aj na sladko... tento koláčik je zvláštny spojením čokolády, cukety a kyslej smotany... na prvý pohľad netradičné spojenie ale veľmi, veľmi chutné....




CESTO:
350g cuketa mladá
500g múka polohrubá  *  1PL prášok do pečiva  *  štipka soli
300g cukor krupica
2 vajcia  *  125ml olej  *  140ml mlieko
2PL kakaa
PLNKA:
500g tvaroh  *  200g maslo  *  100g cukor práškový
500ml mlieko  *  2 vanilkové pudingy  *  2PL cukor
POLEVA:
150g čokoláda horká
400ml smotana kyslá  *  2PL cukor práškový


Cuketu umyjeme a postrúhame na jemno *  v jednej nádobe vyšľaháme v mlieku vajcia, pridáme cukor a nakoniec olej. Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva a štipkou soli. Do tekutej zmesi primiešavame postupne múku a nakoniec nastrúhanú cuketu. Ak si cuketa pustí veľa šťavy trochu ju vymačkajte ale nie moc. Cesto má byť trochu redšie  *  hotové cesto si rozdelíme a do 1/3 vmiešame 2 PL kakaa.



Na stredne veľký plech, na pečiaci papier (alebo vymazaný) dáme najskôr bledé cesto a na vrch opatrne hnedé cesto  *  pečieme na 180°C asi 20-25 minút. Necháme celkom vychladnúť, potom papier stiahneme.


Plnka: z mlieka, pudingu a cukru si uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť  *  tvaroh, zmäknuté maslo a cukor vyšľaháme a po častiach vmiešame vychladnutý puding.

Poleva: kyslú smotanu vymiešame s cukrom. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a ihneď do nej zamiešame kyslú smotanu  *  na cesto navrstvíme plnku a na plnku rozotrieme čokoládovú polevu  *  ozdobíme, ja som urobila vidličkou takéto pásy a dáme do chladničky stuhnúť  *


2 komentáre: