Tak ako každý rok o takomto čase varíme huspeninu.
Huspeninu varíme vždy pre celú rodinu. Kto huspeninu nevarí, ten sa poteší a kto varí ten nám zase pošle z tej svojej.
Huspeninu dávame do sklenených uzatvárateľných misiek a tentoraz som dala aj do širokého, nízkeho zavarovacieho pohára. Samozrejme, huspenina sa nezavára ale dobre sa takto prenáša. Dám ju synovi, môže si ju vziať do práce.
V tomto pohári je len veľa mäsa a huspeniny, pretože práve takto to mám rada. Môj muž si dáva aj uvarené kože a mrkvu.
Huspeninu varíme vždy pre celú rodinu. Kto huspeninu nevarí, ten sa poteší a kto varí ten nám zase pošle z tej svojej.
Huspeninu dávame do sklenených uzatvárateľných misiek a tentoraz som dala aj do širokého, nízkeho zavarovacieho pohára. Samozrejme, huspenina sa nezavára ale dobre sa takto prenáša. Dám ju synovi, môže si ju vziať do práce.
V tomto pohári je len veľa mäsa a huspeniny, pretože práve takto to mám rada. Môj muž si dáva aj uvarené kože a mrkvu.
24.1.2020
túto huspeninu sme pripravovali 5.12.2014 -
a zas je tu čas zabíjačiek, jaterníc, klobás, slaniny, paprikových lalokov a samozrejme huspeniny... zabíjačky už nerobíme, tak aspoň tú huspeninu si navaríme... huspenina je to najľahšie čo sa dá so zabíjačkových špecialít doma navariť... jasné, že každý má svoj vlastný, rokmi osvedčený recept a nedá naň dopustiť... u nás je varičom huspeniny manžel, sám si nakúpi, sám uvarí a my všetci to potom spoločne zjeme... z toho čo som napísala jasne vyplýva, že v tomto prípade som nevarila, len som sa motala po kuchyni a fotila...
Čo budeme potrebovať:
1 väčšie bravčové koleno
3 bravčové nožičky
1 kg bravčové kože
4 mrkvy
2 petržleny
1 cibuľa
1 cesnaková hlava
korenie čierne celé
korenie čierne celé nové
chilli paprička
bobkový list
soľ
samotný proces varenia huspeniny nie je žiadna veda, potrebujeme jeden veľký hrniec do ktorého naukladáme všetky suroviny (okrem octu) a pomaličky, celkom pomaličky varíme dlho, predlho
tá naša huspenina sa varila cca 4 hodiny
huspenina je hotová keď mäso odpadáva od kosti... aj keď do mäsa
zbytočne nešťucháme, huspeninu nemiešame a ani nezbierame penu... ak ju
budete správne pomaličky variť ona sa vyčistí sama...
keď sa mäso rozpadá, vyberieme ho na plech, necháme vychladnúť a
nachystáme si vhodné nádoby na huspeninu....
ak je vývar mastný, čo spravidla je, pozbierame mastné lyžicou , masti na povrchu sa môžeme zbaviť aj tak, že na povrch položíme kuchynskú papierovú utierku, tá nasaje mastnotu, utierku stiahneme a vyhodíme, môžeme zopakovať viackrát...
vývar precedíme, aby sme sa
zbavili zbytkov mäsa ale hlavne korenia, petržlen, cibuľu a cesnak vyhodíme,
mrkvu si kto má rád pridá do huspeniny...
my používame sklené a umelohmotné misky, hlavne preto, že sa dajú
uzavrieť, ľahko skladovať, ale hlavne prenášať... veď aj deti a kamaráti
ľúbia...
no a teraz si nachystáme podklad huspeniny, kto ako má rád...
môj muž mäso aj mrkvu, my ostatní len čisté mäso...
a necháme do rána stuhnúť, ráno nádoby pozatvárame, čo to dáme do chladničky, ostatné označíme a poroznášame po rodine, to už akosi patrí k vareniu huspeniny... veď nám to všetci vrátia a tak v zime máme huspeninu často, hoci ju varíme iba raz... hodnotíme a porovnávame kto navaril najlepšiu, samozrejme každý rok zvíťazí tá manželova, aspoň u nás aj keď pre každého je asi najlepšia tá jeho, takže víťazi sú napokon všetci :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára