sobota 30. apríla 2016

Nátierka podľa mojej dcéry


Nedávno sa doma zastavila naša dcéra, ochutnala moju jogurtovú nátierku a hneď si aj vypýtala recept. Keď som potom ja ochutnala tú jej, nevychádzala som z údivu, s tou mojou sa nedala porovnať. 
Moja  nátierka je zo stečeného jogurtu a zeleniny, dcérina nátierka je zo stečeného jogurtu, zeleniny a jemnej salámy. Ja zeleninu krájam a ona ju rozseká vo food procesore, zanedbateľný rozdiel ale výsledok je neporovnateľný. Ja pracne krájam zeleninu nožom nadrobno a pritom ju stačí dať do food procesoru a behom minútky máte perfekne posekanú zmes.
Ja hovorím, že toto dokáže vymyslieť len mama s dvoma malými deťmi na materskej dovolenke, ktorá robí všetko preto aby v kuchyni strávila čo najmenej času, navarené musí byť  rýchlo, chutne a hlavne veľa a potom môže všetok čas venovať deťom.
Tak som dnes spravila túto perfektnú nátierku a len dúfam, že mi z nej trochu zostane aj na zajtrajšie raňajky







Stečený jogurt -  
ak ste ho ešte nerobili vrele odporúčam, jeho využitie v kuchyni je všestranné

na výrobu stečeného jogurtu potrebujeme - 

misku, sitko a jemný obrúsok
ja používam veľkú pánsku vreckovku, ktorú som premiestnila z manželovej skrine do zásuvky v kuchyni :-)

sitko položíme na hlbšiu misku, do sitka vložíme plátienko a vylejeme biely jogurt, necháme stekať niekoľko hodín, najlepšie cez noc

lepšie je použiť plnotučný jogurt

stečený jogurt je hustý a krémový a môžete ho použiť na slano aj na sladko
ak chcem získať ešte chutnejší krém nechám stiecť jeden veľký biely jogurt a jednu veľkú kyslú smotanu

vedľajším produktom stečenia je srvátka, je to taká nie veľmi vábna zelenkavá tekutina
netreba ju ale vylievať, ja ju používam na zamiesenie chleba alebo pečiva alebo na uvarenie hocijakej polievky na kyselo


Na nátierku budeme potrebovať:

krém z jogurtu a kyslej smotany

jemnú salámu alebo šunku, kto chce môže úplne vynechať alebo nahradiť nastrúhaným tvrdým syrom

zeleninu - reďkovky, jarnú cibuľku, žltú papriku alebo akúkoľvek inú zeleninu podľa stavu chladničky

všetku zeleninu a salámu nakrájame na väčšie kúsky, vložíme do food procesora a rozsekáme nadrobno
pridáme krém, zamiešame, osolíme, okoreníme a necháme odležať v chladničke

ja som mala v pláne nechať nátierku odležať, ale toľko sme ju s mužom ochutnávali až sme ju skoro zjedli, niečo síce zostalo ale neviem, neviem či vydrží do rána



5 komentárov:

  1. skúšala som a bola fantastická... mali sme s Adamom na večeru bez chleba, lebo ten vôbec nebol potrebný.. už sa mi chystá druhý jogurt a skúsim s medvedím cesnakom :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ty máš ešte medvedí cesnak? s tým to bude určite super :)

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť