29 mája 2016

Slovenský viacboj


Kto by nepoznal bravčové pečené s dusenou kapustou a knedľou, samozrejme toto jedlo nemusí byť len v tejto klasickej zostave. U nás pečený bôčik alebo krkovička, s kapustou, knedľou, môj muž má rád aj so zemiakmi a samozrejme s plnkou. 
Plnkou môže byť naplnené mäso, plnka sa môže variť, pariť alebo piecť.
Kedysi som robila varenú plnku, teraz robím plnku v pare, je výborná šťavnatá a u nás často nahrádza chlieb k studenému pečenému mäsu len tak na večeru.



slovenský štvorboj: parená plnka, pečený bôčik, varené zemiaky a
dusená kapusta
a klasika: pečené bravčové mäso, dusená kapusta, knedľa a chladená desinka nesmie chýbať


Toto bude dlhý recept!

Mäso:
bravčový bôčik alebo krkovičku
na potieranie:
1 celá hlava cesnaku
mleté čierne korenie
drvená rasca
červená paprika mletá
chilli paprička
soľ
koreniny spolu zmiešame spolu s pretlačeným cesnakom, pridáme trošku vody aby nám vznikla kašička, kožu nakrojíme a zmes korením votrieme do kože a do celého mäsa, rúru rozpálime, mäso položíme na pekáč kožou dolu a necháme zapiecť, potom mäso otočíme, podlejeme trochou vody, zakryjeme a pečieme podľa veľkosti mäsa na 200°C  cca 1,5-2 hod. Odokryté necháme zapiecť. 


Kapusta dusená:
kvasená kapusta
cibuľa
kmín
trochu cukru
masť


Cibuľu očistíme, nakrájame a speníme na masti, oleji. Pridáme lyžicu cukru a necháme ho skaramelizovať.
Kapustu treba ochutnať, ak je moc kyslá treba ju prepláchnuť. Ja kapustu jemne vyžmýkam do nádoby a túto vodu si odložím na dochutenie, ak treba. Ak je kapusta moc kyslá treba ju prepláchnuť.
Prepláchnutú kapustu pridáme k cibuli, pridáme kmín a dusíme pod pokrievkou. Na záver ochutnáme ak treba dosolíme, alebo dokyselíme odloženou vodou z kapusty.

Knedľa:
600g polohrubá múka
3-4 dl mlieka
1 vajíčko
0,5 dl oleja
1 kocka droždia
1 lyžička cukru
1/2 lyžičky soli

Z droždia, cukru a trochu mlieka si pripravíme kvások. Zamiesime nelepivé cesto, zakryjeme preklopenou miskou a necháme vykysnúť.
Z vykysnutého cesta urobíme 2-3 podlhovasté knedle, necháme ešte chvíľu podkysnúť a potom ich varíme, ale to ja neviem ja ich parím v parnom hrnci cca 20 minút. Potom knedle vyberiem na mriežku, popichám špáradlom a neskôr ju krájam-režem niťou.

Parená plnka:
10 rožkov
trochu mlieka
200g kuracia pečienka
5 vajec
cibuľa
cesnak
petržlenová vňať
soľ
mleté čierne korenie
majoránka


rožky nakrájame na kocky a pokropíme mliekom 
pridáme očistenú pečienku, nakrájanú na kocky
pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, vajcia, koreniny a bylinky
dobre rukou premiešame aby nám vznikla kompaktná masa, 
plnku dáme do sáčku, ak máme môžeme použiť tlačenkový sáčok, konce dobre zaviažeme kuchynským motúzom, takto pripravenú plnku môžeme variť v hlbokom hrnci s vodou asi 1 hodinu podľa veľkosti šišky. Ja plnku parím v parnom hrnci asi 60 minút. Hotovú plnku preložím na pekáčik a nechám vychladnúť. Väčšinou robím 2 väčšie šišky aby bolo aj k obedu a aj na studeno, len tak do ruky. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára