29 decembra 2016

Kapustový závin



Toto je taký pravý slovenský koláč, aspoň pre mňa. Je plnený kyslou kapustou a slaninkou a vonia tak, že nos vytáča aj susedom. 
Je ideálny na posedenie s rodinou a priateľmi len tak pri pivku. No a teraz na Silvestra  je úplne ako stvorený, hlavne pre chlapov.





Čo budeme potrebovať:

na cesto:
500g hladkej múky
375ml mlieka
90g masla
1/2 kocky droždia
1 malá lyžička cukru
1 malá lyžička soli

cesto zamiesime a necháme vykysnúť






na plnku:
údenú slaninu
kyslú kapustu
asi za lyžicu bravčovej masti
celú rascu
soľ a čierne mleté korenie

peknú prerastenú slaninku nakrájame na drobné kocky a na masti ju dobre opečieme, pridáme kyslú kapustu, rascu, čierne korenie a asi 15 minút dusíme, ak treba osolíme



vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky, kúsok cesta si môžeme odložiť na ozdobenie

každý bochník rozvaľkáme zhruba na dĺžku plechu a navrstvíme naň plnku
zrolujeme ako roládu

ozdobíme vykrojenými tvarmi z cesta, alebo posypeme semiačkami

potrieme zmesou oleja a vody v pomere 1:1 a necháme na plechu podkysnúť pokiaľ sa nám nerozohreje rúra, u mňa je to asi 20 minút

pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 40-45 minút, ešte horúce znova potrieme a necháme vychladnúť






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára