Toto je taký pravý slovenský koláč, aspoň pre mňa. Je plnený kyslou kapustou a slaninkou a vonia tak, že nos vytáča aj susedom.
Je ideálny na posedenie s rodinou a priateľmi len tak pri pivku. No a teraz na Silvestra je úplne ako stvorený, hlavne pre chlapov.
Čo budeme potrebovať:
na cesto:
500g hladkej múky
375ml mlieka
90g masla
1/2 kocky droždia
1 malá lyžička cukru
1 malá lyžička soli
cesto zamiesime a necháme vykysnúť
na plnku:
údenú slaninu
kyslú kapustu
asi za lyžicu bravčovej masti
celú rascu
soľ a čierne mleté korenie
peknú prerastenú slaninku nakrájame na drobné kocky a na masti ju dobre opečieme, pridáme kyslú kapustu, rascu, čierne korenie a asi 15 minút dusíme, ak treba osolíme
každý bochník rozvaľkáme zhruba na dĺžku plechu a navrstvíme naň plnku
zrolujeme ako roládu
ozdobíme vykrojenými tvarmi z cesta, alebo posypeme semiačkami
potrieme zmesou oleja a vody v pomere 1:1 a necháme na plechu podkysnúť pokiaľ sa nám nerozohreje rúra, u mňa je to asi 20 minút
pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 40-45 minút, ešte horúce znova potrieme a necháme vychladnúť
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára