štvrtok 18. januára 2018

Plnený bôčik, dusená kapusta a zemiaková knedľa


Toto jedlo určite patrí ku klasickým zimným jedlám. Pečené mäso s dobrou plnkou, dusená kyslá kapusta a knedľa. Ja som tentokrát robila zemiakovú a nevedeli sme sa dojesť.












Čo budeme potrebovať:
bravčový bôčik

na potretie -
asi 2 lyžice oleja
asi 2 lyžice vody
veľa pretlačeného cesnaku
drvený kmín
mleté čierne korenie
červenú papriku
soľ

na plnku:
5 rožkov
2-3 vajcia
2 cibule
za hrsť hríbov
mleté čierne korenie
mletú červenú sladkú papriku
majoránku
drvený kmín
soľ

na masti podusíme cubuľu a hríby, ja som použila mrazené hríby, osolíme a okoreníme

rožky rozmočíme vo vode alebo v mlieku, vyžmýkame a pridáme k cibuli s hríbami, premiešame a odstavíme

do horúcej plnky zamiešame vajcia, dobre zamiešame a ochutíme

mäso umyjeme, kožu narežeme na štvorce alebo pásiky a popod kožu vyrežeme kapsu
kapsu naplníme plnkou a zašijeme alebo zopneme ihlicami
mäso dáme do pekáča a povrch potrieme zmesou ktorú sme si pripravili zmiešaním oleja, vody, cesnaku a korenín 
podlejeme vodou, pridáme cibuľu a malé rajčiny, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 250°C asi 20 minút, potom znížime na 200°C a pečieme asi 2 hodiny
mäso občas skontrolujeme, polejeme výpekom, ak treba podlejeme 
keď je mäso upečené, alobal odstránime a mäso necháme zapiecť

takto vyzeralo mäso po 2 hodinách pečenia, mäso som poliala aj podliala a piekla ešte asi 1 hodinu prikryté

Zemiaková knedľa:


800g v šupe uvarených zemiakov
250g hrubej múky
1 vajíčko
1 lyžička soli

ako prvé si dáme variť vodu do väčšieho kastróla 
pri varení zemiakových knedlí platí pravidlo - vriaca voda čaká na knedle, nie naopak 
zemiaky uvarené v šupke, očistíme a postrúhame, pridáme múku, vajíčko a soľ
vypracujeme cesto
nebojte sa pridať kopcovú lyžičku soli, zemiaky to znesú
cesto si rozdelíme na 3-4 časti a vyvaľkáme šúľky, nie je dôležité aké budú dlhé, ale musia byť rovnako hrubé aby sa rovnako varili, dôležité je aby sa zmestili do hrnca
tie moje mali priemer asi 6cm
Keď máme knedle hotové a voda vrie, vložíme knedle do vody a vodu aj osolíme.
Teraz môžete na knedle na 20 minút zabudnúť ale len v tom prípade, že máte dobrý hrniec. Knedle majú tendenciu sa priliepať ku dnu, vtedy treba knedle varečkou podberať a dávať pozor aby sa neprilepili. Trvá to chvíľu pokiaľ nezačne voda znovu vrieť a knedle začnú stúpať na hladinu. 

Keď sa knedle varia asi 15 minút a plávajú už po hladine, otočte ich pomocou varečky a môžete to aj párkrát zopakovať.

Uvarené knedle vyberieme z vody pomocou dierovanej naberačky a uložíme na podnos. Knedle môžeme potrieť olejom, nakrájame na úhľadné kolieska a môžeme podávať.



Dusená kyslá kapusta:
kvasená kapusta
cibuľa
kmín
trochu cukru
masť
Cibuľu očistíme, nakrájame a speníme na masti, oleji. Pridáme lyžicu cukru a necháme ho skaramelizovať.
Kapustu treba ochutnať, ak je moc kyslá treba ju prepláchnuť. Ja kapustu jemne vyžmýkam do nádoby a túto vodu si odložím na dochutenie, ak treba. Ak je kapusta moc kyslá treba ju prepláchnuť.
Kapustu pridáme k cibuli, pridáme kmín a dusíme pod pokrievkou. Na záver ochutnáme ak treba dosolíme, alebo dokyselíme odloženou vodou z kapusty.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára