Toto jedlo určite patrí ku klasickým zimným jedlám. Pečené mäso s dobrou plnkou, dusená kyslá kapusta a knedľa. Ja som tentokrát robila zemiakovú a nevedeli sme sa dojesť.
bravčový bôčik
na potretie -
asi 2 lyžice oleja
asi 2 lyžice vody
veľa pretlačeného cesnaku
drvený kmín
mleté čierne korenie
červenú papriku
soľ

2-3 vajcia
2 cibule
za hrsť hríbov
mleté čierne korenie
mletú červenú sladkú papriku
majoránku
drvený kmín
soľ
na masti podusíme cubuľu a hríby, ja som použila mrazené hríby, osolíme a okoreníme

rožky rozmočíme vo vode alebo v mlieku, vyžmýkame a pridáme k cibuli s hríbami, premiešame a odstavíme
do horúcej plnky zamiešame vajcia, dobre zamiešame a ochutíme
mäso umyjeme, kožu narežeme na štvorce alebo pásiky a popod kožu vyrežeme kapsu
kapsu naplníme plnkou a zašijeme alebo zopneme ihlicami
mäso dáme do pekáča a povrch potrieme zmesou ktorú sme si pripravili zmiešaním oleja, vody, cesnaku a korenín
podlejeme vodou, pridáme cibuľu a malé rajčiny, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 250°C asi 20 minút, potom znížime na 200°C a pečieme asi 2 hodiny
mäso občas skontrolujeme, polejeme výpekom, ak treba podlejeme
keď je mäso upečené, alobal odstránime a mäso necháme zapiecť
takto vyzeralo mäso po 2 hodinách pečenia, mäso som poliala aj podliala a piekla ešte asi 1 hodinu prikryté
Zemiaková knedľa:
800g v šupe uvarených zemiakov
250g hrubej múky
1 vajíčko
1 lyžička soli
pri varení zemiakových knedlí platí pravidlo - vriaca voda čaká na knedle, nie naopak
zemiaky uvarené v šupke, očistíme a postrúhame, pridáme múku, vajíčko a soľ
vypracujeme cesto
nebojte sa pridať kopcovú lyžičku soli, zemiaky to znesú

tie moje mali priemer asi 6cm
Keď máme knedle hotové a voda vrie, vložíme knedle do vody a vodu aj osolíme.
Teraz môžete na knedle na 20 minút zabudnúť ale len v tom prípade, že máte dobrý hrniec. Knedle majú tendenciu sa priliepať ku dnu, vtedy treba knedle varečkou podberať a dávať pozor aby sa neprilepili. Trvá to chvíľu pokiaľ nezačne voda znovu vrieť a knedle začnú stúpať na hladinu.
Keď sa knedle varia asi 15 minút a plávajú už po hladine, otočte ich pomocou varečky a môžete to aj párkrát zopakovať.
Uvarené knedle vyberieme z vody pomocou dierovanej naberačky a uložíme na podnos. Knedle môžeme potrieť olejom, nakrájame na úhľadné kolieska a môžeme podávať.
Dusená kyslá kapusta:
kvasená kapusta
cibuľa
kmín
trochu cukru
masť
kvasená kapusta
cibuľa
kmín
trochu cukru
masť
Cibuľu očistíme, nakrájame a speníme na masti, oleji. Pridáme lyžicu cukru a necháme ho skaramelizovať.
Kapustu treba ochutnať, ak je moc kyslá treba ju prepláchnuť. Ja kapustu jemne vyžmýkam do nádoby a túto vodu si odložím na dochutenie, ak treba. Ak je kapusta moc kyslá treba ju prepláchnuť.
Kapustu pridáme k cibuli, pridáme kmín a dusíme pod pokrievkou. Na záver ochutnáme ak treba dosolíme, alebo dokyselíme odloženou vodou z kapusty.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára