sobota 17. augusta 2013

Ako sme s Agátkou piekli na svadbu jej rodičov.

Naša malá Agátka má už dva rôčky a jej rodičia sa rozhodli, že sa zoberú... hurá, no konečne, zvolali šťastní rodičia budúcej nevesty a ženícha!!! a pustili sa do príprav....
my s Agátkou sme si vyhrnuli rukávy a pustili sme sa do pečenia všakovakého slaného pečiva od výmyslu sveta.... a veru sme sa vybláznili :-)






Čo budeme potrebovať:
500g múka hladká
250g maslo
250g tvaroh, alebo bryndza, alebo tvrdý syr
2 vajíčka
1 malá lyžička soli

a ešte na potretie a posypanie 
jedno vajíčko a semienka ľanové, sézamové, slnečnicové, makové.... mandle, arašidy a hocičo iné


Všetky suroviny spolu zamiesime na pevné, hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň hodinku, ale nič sa nestane ak aj celú noc. Aj ja som to tak spravila, večer keď Agátka spinkala, zamiesila som si rôzne slané cestá a uložila do chladničky. Toto cesto je celkom univerzálne, robila som tvarohové, bryndzové a syrové...

na druhý deň sa pustíme do práce... ja som cesto vyvaľkala, na cesto sme spolu poukladali kolieska klobásky a celé sme to prekryli cestom. Kolieskom sme povykrajovali, preniesli na plech, potreli vajíčkom a šup do vyhriatej rúry. Cesto čo mi zostalo som premiesila a znova sme povykrajovali nielen kolieska ale aj rôzne iné tvary, tentoraz už ale bez klobásky... ozdobili sme ich rôznymi semienkami a mandľami....
Pečieme na 220°C asi 10-15 minút, ale všetko závisí aké vysoké a aké veliké, resp. maličké koláčiky ste vykrajovali...

.... čo na tom, že som ešte maličká, vyštverám sa na stoličku a dočiahnem všade kde chcem... a teraz mi babina dala cesto aby som jej pomohla upiecť koláčiky na svadbu mojej maminky a ocina...



"babina aha, práve som si odštipla kúsok cesta, veď ho treba ochutnať"
 











"no teda, babka poviem ti, že to surové cesto nie je bohviečo, dúfam, že upečené bude lepšie"

 "babinka, robím to dobre?"
 "ja som fakt nevedela, že to pečenie je taká ťažká práca... ja si len trošíčku oddýchnem"
"tak a za chvíľu  bude hotovo...."


a tu už sú upečené, čerstvo z rúry vytiahnuté :-)

a pokiaľ sa slané pečivo pieklo, my s Agátkou sme pozbierali a poskladali suché prádlo...

a piekla som aj vegetky, aj slané paličky, praclíky, pagáčiky.... niečo s Agátkou, niečo s jej mamou, napiekli sme toho veľa, na obrázku je iba prvá dávka veď to poznáte, len aby sme v hanbe nezostali :-)

13 komentárov:

  1. Odpovede
    1. veru, pomocníčka to je akurátna, len ja potom musím o pol hodinu dlhšie upratovať, ale baví nás to obidve :-)

      Odstrániť
  2. jééj to je milé a krásne :-) Evka, krásne si všetko opísala a nafotila a mladomanželom srdečne gratulujem a prajem veľmi veľa šťastia, zdravia a lásky na spoločnej ceste životom! :-)...a tie dobroty úžasne vyzerajú, ste šikulky!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Agátka, je nádherná...musela som si to ešte raz všetko prečítať a aj fotky hovoria za všetko :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ywetka, ďakujem :-) Agátka je naše slniečko ale aj veľký nezbedník a keď je u nás tak behám s foťákom a cvakám o dušu... väčšinou sú to len také momentky, sem tam sa mi zadarí a podaria sa aj jedna dve dobré, fotiť deti je fuška :-) ešte raz ďakujem aj za našich mladých :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mnam, vyzera to uzasne.Aj fotky prezradzaju ze bola zabava :) aj ja sa uz chzstam s dcerkou (21 mes) .piect slane. Bude sa tesit ked uvidi ine babo na obrazkoch ako pecie.To bude inspiracia :)) vsetko dobre "mladomanzelom" a nech vam to vari.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, ďakujem... ja si takéto chvíle veľmi užívam... prajem aj tebe aby si zažila veľa krásnych chvíľ so svojou dcérkou, nielen pri varení :-)

      Odstrániť
  6. veru boli výborné... nevesta ich zožrala najviac :o))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. čo si upiekla to si aj zjedla nikomu nič nenechala :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobry den, chcem sa opytat ako dlho vydrzia upecene.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite minimálne týždeň vydržia a tenké paličky vydržia aj dlhšie, v podstate platí, že čím tenšie cesto tým dlhšie vydržia... pagáčiky tiež vydržia dlho ale tie zvyknú oschnúť, čo pri tenkých paličkách nevadí, skôr naopak sú ešte lepšie... ja som ale piekla asi 3 týždne dopredu a skladovala som ich v mrazáku

      Odstrániť