nedeľa 14. januára 2018

Slávnostná šošovica s údeným mäsom


Šošovicové prívarky a prílohy rôzneho druhu sa u nás tešia veľkej obľube. Väčšinou ich varím spolu s údeným a či už spravím polievku na sladko, na kyslo alebo prívarok, vždy si pochutíme.
Táto príloha je však trochu zložitejšia na prípravu, preto ju robím len občas, napríklad ako novoročné jedlo. 







Čo budeme potrebovať:

1 veľkú mrkvu 
stonku stopkatého zeleru
stredne veľkú cibuľu
2-3 srúčiky cesnaku
100g prerastenej slaniny

500g šošovice
300ml červeného vína
2 bobkové listy
2 lyžice dijonskej horčice
mleté čierne korenie
soľ

Najskôr si pripravíme základ:

mrkvu, cibuľu, cesnak a stonku zeleru umyjeme, očistíme a nasekáme na väčšie kúsky

slaninu nakrájame na malé kocky
všetko spolu vložíme do robota a rozmixujeme na kašu

ak nemáte výkonný mixér, môžete všetko spolu pomlieť na mäsovom mlynčeku

pomletý základ restujeme na oleji asi 10 minút, osolíme a okoreníme
pridáme šošovicu, dijonskú horčicu a bobkový list

podlejeme vínom a dolejeme vodou tak, aby bola voda asi 1cm nad šošovicou

dobre premiešame a necháme zakryté variť až pokiaľ nie je šošovica mäkká 

na záver ochutnáme a ak treba dochutíme soľou a korením

podávame s údeným mäsom a chlebom

údené mäso môžeme pokrájať na kocky a zamiešať do šošovice

ozdobíme petrželkou a môžeme podávať



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára