Šošovicové prívarky a prílohy rôzneho druhu sa u nás tešia veľkej obľube. Väčšinou ich varím spolu s údeným a či už spravím polievku na sladko, na kyslo alebo prívarok, vždy si pochutíme.
Táto príloha je však trochu zložitejšia na prípravu, preto ju robím len občas, napríklad ako novoročné jedlo.

1 veľkú mrkvu
stonku stopkatého zeleru
stredne veľkú cibuľu
2-3 srúčiky cesnaku
100g prerastenej slaniny
500g šošovice
300ml červeného vína
2 bobkové listy
2 lyžice dijonskej horčice
mleté čierne korenie
soľ
Najskôr si pripravíme základ:
slaninu nakrájame na malé kocky
všetko spolu vložíme do robota a rozmixujeme na kašu
ak nemáte výkonný mixér, môžete všetko spolu pomlieť na mäsovom mlynčeku
pomletý základ restujeme na oleji asi 10 minút, osolíme a okoreníme
pridáme šošovicu, dijonskú horčicu a bobkový list
dobre premiešame a necháme zakryté variť až pokiaľ nie je šošovica mäkká
na záver ochutnáme a ak treba dochutíme soľou a korením
podávame s údeným mäsom a chlebom
údené mäso môžeme pokrájať na kocky a zamiešať do šošovice
ozdobíme petrželkou a môžeme podávať
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára