Odkedy máme kvalitný robot aj s mäsomlynčekom, mäso si melieme doma. Teda melie ho muž. Väčšinou to robíme tak, že kúpime 2-3kg mäsa, pomelieme a ja si pripravím polotovary a dám do mrazáku. Narobím fašírky, ktoré potom stačí ešte zamrznuté uložiť na plech a upiecť. Ale mrazím si aj čisté pomleté mäso z ktorého robím rôzne rolády a sekané. Dnes som robila takúto plnenú roládu v parnom hrnci.
Čo budeme potrebovať:
1 kg mleté mäso, napr. bravčové plecko
2-3 rožky
1 veľká cibuľa
1 väčší zemiak
4-5 strúčikov cesnaku
1 lyžica horčice
2 vajcia
majoránku
drvenú rascu
červenú sladkú papriku
soľ
čierne mleté korenie
Na náplň:
šunku
syr
šampiňóny
Mäso, spolu s cibuľou, surovým zemiakom a cesnakom pomelieme.
Zemiak pridávam preto, lebo roláda je potom šťavnatejšia. Zemiak môžete aj nastrúhať na celkom jemno.
Pridáme vo vode rozmočené a vyžmýkané rožky, horčicu, vajíčka a koreniny. Pridajte aj trochu ľadovej vody, masa bude kompaktnejšia, bude lepšie držať spolu. Všetko spolu veľmi dôkladne premiešame a odložíme aspoň na hodinu.
Na pracovnú dosku rozprestrite fóliu a na ňu navrstvíme mäso. Na mäso dáme plátky šunky, syr, šampiňóny alebo iné hríby (ja som použila sterilizované). Syr môžete aj nastrúhať. Na šampiňóny dáme zase syr a šunku a zrolujeme. Potom pomocou fólie zdvihneme mäso po stranách a obalíme šunkovú rolku.
Roládu dobre obalíme vo fólii a vložíme do parného hrnca na 60 minút.
Ak nemáte parný hrniec, zabaľte roládu do alobalu alebo pečte v malom vysokom pekáčiku.
Ja mám k alobalu nedôveru, bojím sa, že sa mi roláda nalepí na alobal, preto ho na takéto účely nepoužívam.
Keď je roláda hotová, vyberieme ju opatrne na pekáčik, odstránime fóliu tak aby nám šťavy vytiekla priamo do pekáčika a ja ju ešte dávam na 10 minút zapiecť.
Roláda je výborná teplá aj studená len tak s chlebom a kyslou uhorkou.
Perfektny recept odporučam si ho urobiť je fak vynikajuci
OdpovedaťOdstrániť