02 marca 2023

Pečeňová paštéta

Všetko čo si doma vyrobíme je fajn.  Je to síce prácnejšie ale aspoň viem čo jeme. Kedysi, keď sme ešte robili domácu zabíjačku, varili sme okrem iného aj domácu paštétu. Zavárala sa do konzerv a v komore vydržala celý rok.
Teraz keď už zabíjačky nerobíme, pripravujeme si okrem iného domácu paštétu ale už len tak v malom. Aby bola práve na zjedenie. V chladničke vydrží asi týždeň.  Aj táto paštéta sa môže zavariť do pohárov, uložiť do komory a ak si jej spravíte viac máte zásobu na dlhší čas.  

12.8.2020





Čo budeme potrebovať:

500 g kuracích pečení
130 g kačacej alebo husacej masti
1 stredne veľká cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
100 ml šľahačková smotana
1 lyžička tymiánu
1 lyžička rozmarínu
1 lyžička drvenej rasce
mleté čierne korenie
soľ

kačacia alebo husacia masť na zaliatie povrchu


Kuraciu pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kúsky.
Na troche masti orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak, pečeň a restujeme asi 10 minút. Pridáme bylinky, soľ a korenie. Prilejeme smotanu a necháme prevrieť. Odstavíme a mierne vychladnuté rozmixujeme na úplne hladkú masu.


Plníme do pohárov alebo plochých misiek a necháme vychladiť.
Ak chceme paštétu odložiť na pár dní do chladničky je lepšie ak povrch zalejeme masťou. Vydrží tak asi týždeň.
Ak chceme paštétu dlhodobo skladovať, naplníme ju do pohárov a sterilizujeme 40 minút.

Takto pripravená paštéta je vhodná ako pohostenie. Môžeme ju ozdobiť brusnicami, tymiánom alebo majoránkou. S domácim pečivom a čerstvou zeleninou je výborná na desiatu alebo studenú večeru.







2 komentáre:

  1. Mám pečeň z králika, vyskúšam túto dobrotu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je to fakt dobrota a z králičej pečene to bude mať zaujímavú chuť :-)

      Odstrániť