Kto by ich nemal rád? Langoše s cesnakom, kyslou smotanou, syrom, kečupom...
Každý si môže vybrať to čo má rád a čo mu chutí.
Toto cesto je výborné aj preto, že ho môžete dať do chladničky a langoše robiť hoci aj každý druhý deň. V chladničke cesto vydrží aj týždeň. Cesto dajte do naolejovanej väčšej misky a zakryte fóliou alebo mikroténovým sáčkom. Sáčok treba dať priamo na cesto aby nevysychalo, potom ešte zavrite misku viečkom a dajte do chladničky. Aj v chladničke cesto naberá objem preto by mala byť miska väčšia. Pred použitím cesto vyberieme a v teple necháme podkysnúť asi hodinu. Potom už postupujeme tak ako s čerstvým cestom.
Čo budeme potrebovať:
1 kg hladkej múky
1 kocka droždia alebo 2 bal. sušeného droždia
1 lyžička cukru
200 ml kyslej smotany
500 ml mlieka
1 lyžica soli
Na potretie:
5-6 strúčikov cesnaku
2 lyžice oleja
1 lyžica vody
1 lyžička soli
a ešte
strúhaný syr
kečup
kyslá smotana
tatarská omáčka
a hocičo iné čo kto má rád
Pripravíme si kvások z droždia, cukru a trochu mlieka. Kvások pridáme k múke, pridáme zvyšok mlieka, kyslú smotanu a soľ. Zamiesime cesto ktoré prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na malé bochníčky. Z tohto množstva vyjde 18 - 20 bochníčkov. Bochníčky prikryjeme utierkou a necháme asi 30 minút podkysnúť.
Každý bochníček rukou roztiahneme na veľkosť panvice, priemer asi 18 cm a vysmažíme v rozpálenom oleji z oboch strán.
Na potretie si pripravíme cesnakovú pastu. Veľa cesnaku pretlačíme, pridáme olej, vodu a soľ.
Langoše sa najčastejšie potierajú cesnakovou pastou, ale obľúbený je aj kečup, strúhaný syr, kyslá smotana, tatarská omáčka ale kľudne si ho môžete potrieť džemom a šľahačkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára