08 augusta 2025

Malinová torta pre Agátku, 14 rokov





Na prianie našej vnučky Agátky som piekla k jej 14. narodeninám malinovú tortu, pretože naša Agy maliny miluje. A čo by babka neurobila pre svoju milovanú vnučku. 














Čo budeme potrebovať:

korpus:

6 bielkov
180 g práškového cukru
100 g horkej čokolády
100 g masla
6 žĺtkov
100 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
20 g kakaa

malinová plnka:
400g čerstvé alebo mrazené maliny
50g kryštálového cukru
1 balíček Zlatého klasu

tvarohová plnka:
500 g jemného tvarohu
500 ml šľahačkovej smotany
vanilkový cukor
práškový cukor podľa chuti
želatínový stužovač za studena

ganache z bielej čokolády:

250 ml 33% šľahačkovej smotany
250 g bielej čokolády na varenie

na ozdobu:
lyofilizované maliny


KORPUS:
- z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh
- čokoládu rozpustíme nad parou, odstavíme, pridáme maslo a postupne všetky žĺtka
- pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao
- nakoniec opatrne zapracujeme sneh z bielkov a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy
- pečieme v rozohriatej rúre na 160°C asi 45-50 minút


MALINOVÁ PLNKA:

- maliny zasypeme cukrom, pridáme 100 ml vody a varíme asi 10 minút
- Zlatý klas rozmiešame v 100 ml vody vylejeme na maliny a uvaríme ako puding



TVAROHOVÁ PLNKA:
- smotanu vyšľaháme nie celkom do tuha
- tvaroh najprv vyšľaháme s cukrom a potom spojíme s vyšľahanou šľahačkou
- stužovač pripravíme podľa návodu, po troche pridávame tvarohovú zmes a dobre prešľaháme


Ganache z bielej čokolády:
šľahačkovú smotanu privedieme k varu, odstavíme a pridáme bielu čokoládu. Miešame až do rozpustenia. Môžete si ju pripraviť vopred a dať do chladničky vychladiť. 
Tortu natierajte vo viacerých vrstvách. 


Skladanie torty:

- upečený, vychladnutý korpus prekrojíme na dve časti
- tortovú formu po obvode vyložíme papierom na pečenie a dnu vložíme jeden diel korpusu
- potrieme nahrubo malinovou plnkou
- na malinovú plnku natrieme tvarohovú plnku
- položíme druhý plát korpusu a plnky zopakujeme
- tvarohovou plnkou potrieme celú tortu a uložíme do chladu
Ja pečiem korpus vo štvrtok večer, v piatok tortu plním a uvarím si aj polevu. Tortu zdobím v sobotu doobeda. 
- dobre vychladenú tortu potrieme celú bielou polevou a ozdobíme celými a rozdrvenými lyofilizovanými malinami



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára