13 marca 2022

Španielsky vtáčik




Španielsky vtáčik je taká klasika našich kuchýň. Ja ho tiež rada pripravujem. Príprava je síce trochu náročnejšia na čas ale potom všetko šupnem do rúry a dve hodiny sa nestarám. Je to v podstate jedlo z jedného hrnca.
Dcéra kúpila krásny liatinový kastról a dnes mal premiéru. Je síce neskutočne ťažký ale varí sa v ňom výborne.






Čo budeme potrebovať:

hovädzie stehno
soľ
mleté čierne korenie
horčicu

vajcia uvarené na tvrdo
slaninu
párky
kyslé uhorky
mrkvu

na omáčku:
slaninu
cibuľu

Najskôr si nachystáme všetko potrebné. 
Mäso nakrájame na plátky a naklepeme z oboch strán. 
Uvaríme vajcia na tvrdo
Slaninu nakrájame na pásiky. Párky prekrojíme na polovicu. Nakrájame mrkvu a kyslé uhorky.



Každý plátok mäsa posolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Do stredu dáme vajíčko, párok, slaninu, uhorku, mrkvu. Mäso zavinieme a oviažeme kuchynským špagátom.



V panvici si rozpálime masť (olej) a závitky opečieme zo všetkých strán. Závitky vyberieme a vo výpeku osmahneme slaninku nakrájanú na kocky a cibuľu. 
Potom pridáme závitky, podlejeme horúcou vodou alebo vývarom. Zakryjeme pokrievkou alebo alobalom a dáme do rozpálenej rúry na 200°C po asi 20 minútach zmiernime na 180°C a dusíme do mäkka. Ja som mala mäso v rúre dve hodiny.

Keď je mäso mäkké vyberieme ho a odstránime špágátiky. Omáčku povaríme, keď treba zredukujeme, pridáme trochu masla na zjemnenie. Ak chcete môžete ju rozmixovať na hladko, ja to moc nerobím, chutí nám to tak ako to je. 
Podávame s ryžou.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára