nedeľa 2. júna 2013

Domáci jogurt

Urobiť si doma dobrý domáci jogurt dnes nie je žiadne umenie... minimálne náklady aj námaha a výsledok je zaručený.... donedávna som si myslela, že jogurt sa môže robiť len z klasického mlieka, najlepšie domáceho od kravičky alebo z automatu, aj to je od kravičky. Nedávno som ale prvý krát  robila jogurt z plnotučného trvanlivého mlieka z tetrapacku a jogurt bol ako remeň... takže ak chcete, kľudne použite aj nízkotučné mlieko....

=================================================================



 Čo budeme potrebovať:
1 liter mlieko
250ml jogurt biely so živou kultúrou


Pri výrobe jogurtu by sa mala dodržiavať maximálna hygiena asi ako keď mama chystá pre malého kojenca mliečko do fľaše. Preto by sa mali používať len kvalitné nerez materiály, nie drevená varecha a pred použitím ich treba dobre opláchnuť vriacou vodou.

Do hrnca dáme variť mlieko, ja používam pískací hrniec, mlieko nesmie prudko zovrieť, malo by dosiahnuť asi 80°C. Ja to mám vyskúšané tak, že len čo hrniec naberá paru, t.j. len slabučko zafučí už ho odstavujem. Teraz treba mlieko dať vychladiť niekam kde sa naň nebude prášiť, môžete ho prikryť čistou utierkou, alebo tanierikom... ja ho dávam do rúry. Keď je mlieko vlažné zamiešame doň jogurt. Jogurt musí byť zo živou kultúrou - má to napísané na kelímku. Jogurt môžeme nechať cez noc v hrnci, alebo ho rozdelíme do vhodných nádob. 

Môžeme si takto spraviť čisto biele jogurty, alebo si na dno nádoby dáme ovocie, zalejeme jogurtom a odložíme napr. do komory na 24 hod., nie do chladničky. 
Ja si domáci jogurt robím len biely a keď mám chuť na sladké - dám si ovocie, oriešky, čokoládu, keď na slané - pridám roztlačený cesnak, nakrobno pokrájanú uhorku a mám rýchlu desiatu. 

Používam ho všade tam kde za normálnych okolností používam kyslú smotanu.
Ak si z takto pripraveného jogurtu odložíte asi 2dl napríklad do podára od detskej výživy môžete ho opätovne využiť na prípravu novej dávky

6 komentárov:

  1. Ahoj chcela by som sa opýtať na tvoju čokoládovú náplň do domácich jogurtov, aké je tvoje tajomstvo jej výbory, pretože tiež používam ovocie, kompóty, med a pod ale na čokoládovú náplň ma napadá len roztopiť čokoládu :). Sabina

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, ja dávam najradšej strúhanú alebo nadrobno nasekanú čokoládu, tak to mám najradšej, vôbec to neriešim, že nejaký čokoládový krém... ak ale máš rada v jogurte krém zohrej 200ml šľahačky, nesmie variť, odstav z ohňa a pridaj 200g čokolády a miešaj až sa rozpustí, môžeš pridať kúštik masla, kvapku rumu :-) ale nemusí byť, volá sa to Ganache a takáto poleva - krém je úplne fantastická...
    http://varecha.pravda.sk/recepty/torta-cokoladovo-tvarohovo-jahodova-fotopostup/39264-recept.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeej ďakujem :) len ja šľahačkovú smotanu nemôžem jesť viem ju nahradiť niečim iným? Keďže mi po nej býva zle, tak ju zo všadiaľ vynechávam a nahrádzam jogurtom alebo kyslou smotanou hehe :) takže nakoniec asi len roztopiť čokoládu s troškou masla. Sabina

      Odstrániť
  3. ak nemôžeš šľahačku tak skús s kyslou smotanou, je to taký skoro krém, skoro poleva a je veľmi dobrý, recept nájdeš tu:
    http://ovarenizivoteatak.blogspot.sk/2013/09/coko-zakusok-s-cukety.html#more

    tak nech sa ti darí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, tak to aby som už aj zákusok vyskúšala ;). Sabina

      Odstrániť
    2. zákusok je výborny, hlavne hrozne sýty, nedá sa ho veľa zjesť naraz, ale to je hádam aj dobre, aspoň sa človek neprež...e, teda nepreje :)

      Odstrániť