streda, 5. júna 2013

Nátierka z jogurtu a bagety so srvátkou


Veľmi rada používam v kuchyni jogurt a ešte radšej jogurtový základ, ktorý používam na rôzne dresingy, vynikajúci je s uhorkou ako šalát... určite to mnohí poznáte, ja to ľúbim ako nátierku, dochutím si ako chcem a nemusím kupovať nátierkové maslá... ale vynikajúci je aj na sladko, trochu cukru a ovocie mňam... no a srvátka má tiež rôzne využitie, môžete ju vypiť, pridať ju do akejkoľvek kyslej polievky, alebo ju použiť na zamiesenie chleba, pečiva...




                                                   Nátierka:
500ml jogurt biely
paprika červená, žltá, pór
petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie 





    Najprv si upravíme jogurt, najlepšie večer... potrebujeme k tomu čisté plátienko, ja používam jednu veľkú pánsku vreckovku. Do hlbšej misky dáme veľké sitko, do sitka vreckovku a do nej vylejeme biely jogurt. Necháme cez noc odtiecť.



     
    A ráno máme krásny veľmi, veľmi hustý jogurtový základ a srvátku...
    do jogurtového základu pridáme na drobučko nakrájanú červenú a žltú papriku, pór, petržlenovú vňaťku.... prípadne inú zeleninu podľa chuti a stavu chladničky....                        
    zamiešať, osoliť a okoreniť a odložiť na chvíľu do chladničky nech sa chute prepoja.
    Bagety:
    400g múka hladká
    100g ovsené vločky
    350ml srvátka
    20g droždie čerstvé (1/2 kocky)
    1 lyžička soľ
    semienka na posypanie


    Toto je môj obľúbený recept na bagety... základ je hladká múka a kombinujem - ovsené vločky, špaldovú múku a rôzne pšeničné, celozrnné múky tak aby spolu vážili 500g. Tu som použila cca 400g hladkej múky a 100g ovsených vločiek. Srvátku z jogurtu si odmeriame a dolejeme vodou do 350ml. Do múky spravíme jamku rozmrvíme kvasnice, prilejeme trocha srvátky, prikryjeme a počkáme až nám kvasnice vzídu. Potom pridáme zvyšok srvátky, soľ, semienka, ja som pridala ľanové, slnečnicové, sézam a zamiesime cesto. Cukor nedávam vôbec. 

    cesto zakryjeme a na hodinku naň zabudneme, potom premiesime a necháme kysnúť znova hodinku, môžu byť aj dve
    potom už cesto ale nemiesime, len ho nožom opatrne rozdelíme na dve časti, každú ponaťahujeme a pokrútime ako keď žmýkate uterák a dáme na plech a ešte necháme pol hodinku kysnúť
     
    väčšinou sa takto pokrútia ale ja ich nechám tak, potriem ich vodou do ktorej pridám trochu oleja a bohato posypem semienkami 





     
    pečiem tak, že rúru dám na najsilnejšie, teda na 250°C, plech vložím do rúry, ihneď stíšim na 200°C a pečiem 10-15 minút. Upečené nechám pár minút na plechu a potom ich preložím na mriežku. Je to dôležité lebo na plechu by mohli od spodu zvlhnúť



     
    no a takto vyzerá upečená bageta - vnútri pekne pórová, zvrchu tenká ale chrumkavá kôrka a keď bageta vychladne môžeme si ju výdatne natrieť výbornou jogurtovou nátierkou,  ozdobíme zeleninou, vajíčkom na tvrdo, petrželkou.....




























    Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára