Veľmi rada používam v kuchyni jogurt a ešte radšej jogurtový základ, ktorý používam na rôzne dresingy, vynikajúci je s uhorkou ako šalát... určite to
mnohí poznáte, ja to ľúbim ako nátierku, dochutím si ako chcem a
nemusím kupovať nátierkové maslá... ale vynikajúci je aj na sladko,
trochu cukru a ovocie mňam... no a srvátka má tiež rôzne využitie,
môžete ju vypiť, pridať ju do akejkoľvek kyslej polievky, alebo ju
použiť na zamiesenie chleba, pečiva...
Nátierka:
500ml jogurt biely
paprika červená, žltá, pór
petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie
Najprv si upravíme jogurt, najlepšie večer... potrebujeme k tomu čisté
plátienko, ja používam jednu veľkú pánsku vreckovku. Do hlbšej misky
dáme veľké sitko, do sitka vreckovku a do nej vylejeme biely jogurt.
Necháme cez noc odtiecť.
A ráno máme krásny veľmi, veľmi hustý jogurtový základ a srvátku...
do jogurtového základu pridáme na drobučko nakrájanú červenú a žltú papriku, pór, petržlenovú vňaťku.... prípadne inú zeleninu podľa chuti a stavu chladničky....
zamiešať, osoliť a okoreniť a odložiť na chvíľu do chladničky nech sa chute prepoja.
Bagety:zamiešať, osoliť a okoreniť a odložiť na chvíľu do chladničky nech sa chute prepoja.
400g múka hladká
100g ovsené vločky
350ml srvátka
20g droždie čerstvé (1/2 kocky)
1 lyžička soľ
semienka na posypanie
Toto je môj obľúbený recept na bagety... základ je hladká múka a kombinujem - ovsené vločky, špaldovú múku a rôzne pšeničné, celozrnné múky tak aby spolu vážili 500g. Tu som použila cca 400g hladkej múky a 100g ovsených vločiek. Srvátku z jogurtu si odmeriame a dolejeme vodou do 350ml. Do múky spravíme jamku rozmrvíme kvasnice, prilejeme trocha srvátky, prikryjeme a počkáme až nám kvasnice vzídu. Potom pridáme zvyšok srvátky, soľ, semienka, ja som pridala ľanové, slnečnicové, sézam a zamiesime cesto. Cukor nedávam vôbec.
cesto zakryjeme a na hodinku naň zabudneme, potom premiesime a necháme kysnúť znova hodinku, môžu byť aj dve
potom už cesto ale nemiesime, len ho nožom opatrne rozdelíme na dve
časti, každú ponaťahujeme a pokrútime ako keď žmýkate uterák a dáme na
plech a ešte necháme pol hodinku kysnúť.
väčšinou sa takto pokrútia ale ja ich nechám tak, potriem ich vodou do ktorej pridám trochu oleja a bohato posypem semienkami
pečiem tak, že rúru dám na najsilnejšie, teda na 250°C, plech vložím do
rúry, ihneď stíšim na 200°C a pečiem 10-15 minút. Upečené nechám pár
minút na plechu a potom ich preložím na mriežku. Je to dôležité lebo na
plechu by mohli od spodu zvlhnúť
no
a takto vyzerá upečená bageta - vnútri pekne pórová, zvrchu tenká ale
chrumkavá kôrka a keď bageta vychladne môžeme si ju výdatne natrieť
výbornou jogurtovou nátierkou, ozdobíme zeleninou, vajíčkom na tvrdo,
petrželkou.....
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára