26 augusta 2013

Na balkóne...

Sedela som v sobotu na balkóne, slniečko svietilo (dnes už prší), v ruke foťák, že si pofotím moju balkónovú záhradku, keď tu zrazu okolo mňa začalo čosi lietať. Ako asi každá ženská mám odpor k hmyzu, hlavne takému čo prudko a nekoordinovane lieta a mne sa zdalo, že robí na mňa nálety... no ukázalo sa, že ja som mu celkom ľahostajná, záujem to malo len o moje kvietky a tak som chytila foťák a cvakala. Úloha to neľahká, odfotiť niečo čo kmitá krídelkami tak rýchlo, že na väčšine fotiek je len rozmazaná machuľa. Nakoniec som ho fotila celý deň a bola som rada, že s mojou technikou som urobila zopár záberov kde aj vidieť objekt môjho záujmu....



Najviac sa tomuto čudu páčilo na mojej bohato zakvitnutej bazalke červenej... čo to je neviem.... môj muž hovorí, že je to druh mory, aj keď  mora žije v noci... ak to poznáte a viete čo to je, dajte mi vedieť :-)

Tak, vyhľadala som nejaké informácie a mal by to byť Macroglossum stellatarum - lišaj marinkový.
Motýle sú aktívne cez deň kedy lietajú rýchlym a kľukatým letom a sosáčikom, ktorý je dlhší ako ich telíčko opeľujú množstvo rôznych kvetov pričom za neustáleho mávania krídiel stoja pred kvetom vo vzduchu ako kolibrík. Preto je lišaj marinkový tiež označovaný ako kolibrík z ríše hmyzu. Krídlami kmitá vraj až 85x za sekundu.  Teraz mi je už jasné prečo bolo také ťažké ho odfotiť... pridávam ešte jednu fotku a hľadajte, je tam :-)

6 komentárov:

  1. Asi to bude toto http://en.wikipedia.org/wiki/Hemaris

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Alebo toto? http://en.wikipedia.org/wiki/Macroglossum_stellatarum

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miška, toto druhé.... myslím si, že je to presne to isté čo lietalo u mňa na balkóne, idem niečo pohľadať a pridám nejaké info :-) ďakujem :-)

      Odstrániť
  3. Unikátne foto . Ani na postriežke by sa tak nepodaril , sosák a oko v momente cvaknúť spúšť, je fakt unikát :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, veď aj som bola na postriežke a cvakala som o dušu :-)

      Odstrániť
  4. vraj je to motýľ, ktorý patrí do čeľade lyšajovitých, Macroglossum stellatarum. Mávam ho na balkóne každý rok, neviem teda, či toho istého samozrejme, ale chodia. Teraz bývam na 12tom poschodí (predtým na 2-hom) a aj sem mi chodia. Raz som ich mala 3 naraz. Je to milé ich pozorovať ako sosáčiky zrolujú a potom vyrovnajú keď pijú z kalíškov kvetov.
    http://fotky.sme.sk/fotka/47765/ani-ryba-ani-vtak

    OdpovedaťOdstrániť