utorok, 1. októbra 2013

Terina z cibuľového chleba

Chlieb pečiem veľmi rada, hlavne teraz keď dostať veľké množstvo rôznych múk a na internete je obrovské množstvo dobrých receptov. Recept na cibuľový chlieb som objavila v jednom českom časopise a pretože mám rada prekvapený výraz na tvárach mojich stravníkov chlieb som ešte naplnila hríbovou plnkou...






 Cibuľový chlieb:
10g droždie  *  50ml voda vlažná  *    *  1 lyžička cukru
400g múka hladká  *  200ml voda vlažná  * 1 lyžičky soľ  *  1 lyžičky rasce
2 veľké cibule  *  olej  *  tymián
Náplň:
striedka z cibuľového chleba  *  150g hríby  *  100g tvrdý syr  *  1 mrkva  
   *  3 vajcia   *  soľ  *  mleté čierne korenie  *  rasca  *  pažítka  *  petržlenová vňať
Na potieranie:
150ml mlieko  *  2 vajcia  *   soľ  *  mleté čierne korenie
pistácie  *  vajce na potretie
 


z droždia, vody a cukru zarobíme kvások. Pridáme múku, vodu, soľ a rascu a zamiesime pevné cesto. Misu zakryjeme viečkom, alebo fóliou a necháme kysnúť aspoň dve hodiny  *  pokiaľ nám cesto kysne nakrájame si na drobno cibuľu, ja som použila červenú, a podusíme ju na troche oleja. Necháme vychladnúť. Keď cesto vykysne roztiahneme ho na doske do obdĺžnikového tvaru na vrch dáme cibuľku a podľa ľubovôle bylinky. Ja som použila tymián.


cesto poprekladáme, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 30 minút  *  potom cesto roztlačíme rukami, alebo opatrne rozvaľkáme a naťahovaním znova poprekladáme a necháme ešte raz vykysnúť
 

potom už len z cesta vyformujeme požadovaný tvar, vložíme do formy na chlieb a necháme podkysnúť. Potrieme studenou osolenou vodou a dáme piecť do horúcej rúry na 220°C asi na 20 minút,  zmiernime a pečieme ešte asi 10 minút  *  upečený chlieb potrieme osolenou vodou a dáme na mriežku vychladnúť  *  po vychladnutí skrojíme z chleba  vršok a vnútro opatrne vydlabeme


vydlabanú striedku nakrájame na kocky a na oleji osmažíme  *  hríby očistíme, nakrájame a na oleji podusíme, pridáme nastrúhanú mrkvu, orestujeme, osolíme, okoreníme a odstavíme z ohňa


pridáme nastrúhaný syr, bylinky a vajíčka  *  krátko premiešame a pridáme osmažený chlieb  *  už len premiešame a necháme odstáť aby sa plnka dobre spojila


mlieko, vajcia, soľ a korenie napeníme  *  cibuľový vydlabaný chlieb vložíme naspäť do formy v ktorej sme ho piekli a dobre ho ponamáčame vo vajíčkovom mlieku, trochu mlieka si odložíme na vrchnú vrstvu. Chlieb by mal byť ozaj dobre nasiaknutý, nie iba pokropený  *  do formy dáme plnku a dobre, ale ozaj fest ju utlačíme, pobúchame formou aby sme vytlačili vzduch


na vrch dáme zrezaný vršok chleba namočený vo vajíčkovom mlieku a znova dobre popritláčame, vrch potrieme vajcom  *  posypeme pistáciami, alebo vlašskými orechmi a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 45 minút zakryté alobalom. Potom odokryjeme a 5 minút zapekáme  *  upečenú terinu necháme 5 minút vo forme, potom ju vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť.


podávame ako samostatné jedlo so zeleninovým šalátom, výborná je teplá i studená... môžeme ju podávať aj ako súčasť hlavného chodu ako prílohu k mäsu, zabaliť a zobrať na grilovačku....
ak sa vám nechce alebo nemáte skúsenosti, cibuľový chlieb si môžete aj kúpiť... potom už len stačí nakrájať chlieb na plátky, vystlať ním vhodnú formu, naplniť dobrou plnkou a dať zapiecť.... výsledok bude zaručene dobrý....

2 komentáre:

  1. evusik...nadherny blog a krasne recepty....tak nech Ti to takto vari aj dalej..
    vybusna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, potešila si ma hneď z rána :) aj ja ti prajem nech sa ti darí....

      Odstrániť