pondelok, 27. januára 2014

Chocolate Amaretto Crépe Cake





Chocolate Amaretto crépe cake - ľahko preložiteľné ako čokoládovo amarettová palacinková torta.
Samotný názov ale nič nehovorí o fantastiskej chuti, ktorej neodolá žiadny čokoholik









Tento recept je americký teda zákonite šálkový. Američanky sa predsa nebudú otravovať s vážením a majú recht... ak nemáte šálkové odmerky je načase si ich kúpiť... ak nie tak použite 250ml šálku.
Palacinky:
6 vajec  *  1 šálka plnotučného mlieka  * 1/2 šálky šľahačkovej 33% smotany  
 1 šálka hladkej múky  *  1/4 šálky práškového cukru
1/2 lyžičky vanilkového extraktu  *  štipka soli
Čokoládová plnka:
1 1/3 šálky šľahačkovej 33% smotany  *  3 lyžice kakaa
3 lyžice kryštálového cukru  *  3 lyžice likéru Amaretto
Čokoládová poleva:
 250-300g horkej kvalitnej čokolády
1 šálka šľahačkovej 33% smotany  *  2 lyžice masla
2 lyžice likéru Amaretto

všetky suroviny na palacinky zmiešame a necháme postáť  *  palacinky pečieme na menšej panvici, mne ich vyšlo 15   *  takéto cesto na palacinky som robila prvý krát, normálne robím z mlieka, sódovej vody, žiadna šľahačka, žiadny cukor... ale musím skonštatovať, že s cestom som bola nadmieru spokojná, cesto sa nelepilo, výborne sa s ním narábalo, skrátka všetko ako má byť... aj výsledná chuť výborná presne pasuje k horkej čoko plnke...

 čokoládová plnka: šľahačku s cukrom vyšľaháme do tuha, pridáme kakao a likér a vymiešame  *  krém odložíme do chladničky
čokoládová poleva: šľahačku zohrejeme ale nesmie zovrieť  * do horúcej pridáme rozlámanú čokoládu a miešame až do rozpustenia čokolády  *  do vlažnej pridáme maslo a Amaretto  *  ak sa zdá byť poleva riedka pridajte viac čokolády
a môžeme začať  *  najprv som si na podnos dala za malú lyžičku polevy a kraje som obložila papierom na pečenie  *  nato som položila prvú palacinku, na polevu v strede sa palacinka prilepí takže torta bude pevne držať a papier zabráni ušpineniu podnosu  *  na palacinku pomocou štetca nanesieme čokoládovú polevu, fakt to treba robiť štetcom, skúšala som aj lyžicou, nožíkom ale štetec je fakt najlepší  *  na čoko polevu dáme asi za lyžicu plnky a rozotrieme, prikryjeme palacinkou a opakujeme...
až sa nám minú všetky palacinky, skoro celá plnka a časť polevy  *  tortu mierne popritláčame a urovnáme a celú ju potrieme zvyškom plnky  *  v tejto chvíli tortu odložíme do chladničky a necháme ju odpočívať najlepšie cez noc  *  ja som ju robila v sobotu poobede a v nedeľu poobede sme ju niesli oslávencovi  *  zvyšok polevy treba tiež schovať z tej budeme robiť guľky na ozdobu
na druhý deň celú tortu posypeme kakaom cez sitko  *  problém sú boky tam treba pomocou noža vyťahovať kakao hore, ale dá sa to  *  ak máme všetko ako má byť, opatrne spopod torty vytiahneme papiere a ak si nedáme pozor v nestráženej chvíli nám do krásne uhladenej torty strčí pršteky všetečná vnučka
 poleva ktorá nám ostala, nám cez noc v chladničke krásne stuhla  *  narobíme z nej guľky obalené v kakae  *  ja som do každej guľky zabalila kúsok marcipánu
 ako vidno je to úžasne "čistá" práca... a čo je ešte horšie poleva v rukách rýchlo mäkne
 hotové guličky preto šupneme na hodinku do mrazáku aby stuhli

tortu tesne pred podávaním ozdobíme guličkami a môžeme krájať... 



som presvedčená, že takáto torta je snom všetkých čokoholikov

6 komentárov:

  1. nádherná a zaujímavá torta :) ...neviem čo pochváliť skôr, či tú malú ochutnávačku, fotopostup, či krásne fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, ďakujem... my sme taká čoko rodina, takže som sa celkom zavďačila :)

      Odstrániť
  2. Krásne to vyzerá :) Nie je náhodou 6 vajec na palacinky akosi veľa? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Michal, ja vôbec netuším či je to veľa alebo nie... tiež je pravda, že som takto palacinky nikdy predtým nerobila, málokedy robím niečo presne podľa receptu ale v tomto prípade som si povedala, že dodržím všetko presne do bodky a musím povedať, že tie palacinky boli trochu vyšší level oproti tomu čo robím bežne :-) treba vyskúšať...

    OdpovedaťOdstrániť