nedeľa 11. mája 2014

Bravčové so zeleninovými rezancami a zemiakové rösti

Dnes sa mi vôbec nechcelo variť, vonku prší, počasie vhodné akurát tak na zalezenie pod deku s dobrou knihou... keď mi ale muž povedal, že by si dal zemiakové placky oblial ma pot, pretože predstava, že budem hodinu stáť pri rozpálenom šporáku... no ďakujem.... ja som mala chuť len na niečo ľahké tak som urobila kompromis... bravčové a zeleninové rezance  orestované pekne do chrumkava a k tomu zemiakové rösti... a boli sme spokojní obaja

      

V prípade tohto jedla je podstatná a najdlhšia príprava, mäso treba nakrájať na tenké rezance a naložiť do oleja a vhodných korenín a samozrejme odložiť aspoň na dve hodiny. Zeleninu očistiť a nakrájať na tenké pásiky, odborne sa to nazýva julien... ja som si pomohla elektrickým krájačom...
Poďme variť - budeme potrebovať:
bravčové karé alebo stehno
na marinádu olej, sójovú omáčku, trochu čerstvého zázvoru, feferónku, cesnak, soľ,
zeleninu podľa chuti - mrkva, pór
 a ešte šampiňóny, čerstvý zázvor, sézamové semienka
na zemiakové rösti potrebujeme iba zemiaky, soľ a rascu
  
Keďže sa jedná o minútku použijeme kvalitné mäso napr. karé alebo stehno ktoré nakrájame na tenké rezance a pridáme olej, sójovú omáčku, feferónku, za malú lyžičku nastrúhaného zázvoru a cesnak nakrájaný na drobno, dobre zamiešame, dáme do uzatvárateľnej nádoby a šupneme do chladničky. Občas pretrasieme, takto naložené mäso nám v chladničke vydrží aj dva tri dni, len treba použiť dostatok oleja.
Mrkvu, pór a zázvor nakrájame na tenučké pásiky, šampiňóny na plátky... 
Panvicu alebo wok necháme prudko rozpáliť, pridáme mäso a dobre ho poopekáme zo všetkých strán, ale iba krátko, tak päť minút až zbelie, pridáme sezamové semienka, opečieme a mäso odložíme bokom.
Na rozpálenej panvici opražíme zeleninu pekne do chrumkava, zase len nejakých päť minút, vrátime naspäť mäso, dobre premiešame, ochutnáme a ak treba dochutíme korením a máme hotovo.
Zemiakové rösti - je to taká jednoduchšia verzia našich zemiakových placiek, pre mňa ale oveľa ľahšie stráviteľnejšia. Očistené zemiaky nastrúhame na najväčšom strúhadle, alebo julien... osolíme, okoreníme rascou, drvenou alebo celou ako kto má rád a môžeme vysmážať... na rozpálenú panvicu s trochou oleja kladieme kôpky, lyžicou ich roztlačíme a opražíme z oboch strán... ja ich robievam ku kuracím rezníkom, to sú také malé kúsky kuracieho mäsa vyprážané v cestíčku a vtedy pridávam do zemiakov aj pretlačený cesnak, teraz som nedávala, pretože mäso bolo celkom dosť ostré...
vypražené rösti kladieme na papierové obrúsky aby sme odsali prebytočný tuk
a môžeme si naložiť na tanier
mäso môžeme podávať aj s ryžou, varenými alebo pečenými zemiakmi, ako má kto rád... 
ja napríklad mám rada toto jedlo len tak samotné, bez prílohy... stačí mi mäso a zelenina

2 komentáre:

  1. mňaaaaam to musíš zasa niekedy urobiť keď prídeme na čumandu :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. platí... ja spravím mäso a ty budeš pražiť placky :-)

      Odstrániť