11 marca 2017

Nakličovanie semien


Nakličujem už roky a rada. O tom, že je to veľmi zdravý doplnok našej stravy, hlavne v zimnom období existuje množstvo článkov na webe, kto má záujem určite si nájde veľa informácií. 
Pre mňa je dôležité, že nakličovať semienka môžem hocikedy a hocikde a nepotrebujem k tomu žiadne špeciálne vybavenie. Začínala som s plastovou fľašou a až oveľa neskôr som si kúpila nakličovaciu misku, pretože sa mi páčila. 
Nakličovať môžeme napr. lucernu, mungo fazuľky, aduki fazuľky, šošovicu, obiloviny, horčičné semienko, sézam, sójové bôby stačí si len vybrať čo vám najviac chutí.
Nakličovanie má ešte jeden dôležitý rozmer. Ak máte doma deti, pri nakličovaní môžu v priamom prenose sledovať zázrak života a hlavne zistiť ako vznikajú dobré a zdravé potraviny. Veď väčšina detí vidí potraviny len v regáloch obchodných domov.




Na nakličovanie je veľmi vhodná keramická súprava. Skladá sa zo spodnej smaltovanej misky ktorá slúži na odtok vody. Na nej sú postavené dve nakličovacie misky s otvormi kade odteká voda a smaltovaného vrchnáka. 
Na nakličovanie Vám ale rovnako dobre poslúži plastová fľaša z ktorej odrežete hrdlo a dole v nej urobíte drobné otvory aby mohla voda odtekať. Fľašu položíte na tanierik a môžete nakličovať.




Večer: 
semienka, ktoré chceme nakličovať musíme najskôr opláchnuť a potom máčať ponorené v dostatočnom množstve vody, najlepšie cez noc. Ja som si namočila mungo fazuľky.



Deň prvý: 
ráno zistíme, že fazuľky nabobtnali tak ich scedíme, opláchneme pod tečúcou vodou a rozdelíme do dvoch nakličovacích misiek, položíme na odkvapkávaciu misku 










Misku uzavrieme vrchnákom. Nakličovanie semien má prebiehať v tme a to je výhoda tejto misky. Keď ju uzavriete, semená sú v tme a môžu krásne klíčiť. A vy môžete mať misku hoci aj na kuchynskej linke, ale nie na priamom slnku. 
Počas dňa musíme semienka aspoň 2-3 krát prepláchnuť.

Ak nakličujete v plastovej fľaši, dajte semienka do komory alebo niekam kde nesvieti priame slnko. Dobré je nádobu prekryť utierkou aby boli v tme a aby sa na ne neprášilo.


Deň druhý: 
semienka nám už vytŕčajú prvé klíčky. Klíčky opatrne prepláchneme a počas dňa aspoň 2-3 krát zopakujeme. 


Deň tretí: 
a je hotovo! mungo má krásne dlhé biele klíčky 
posledný krát prepláchneme a necháme odkvapkať

vysypeme do spodnej smaltovanej misky, ktorú môžeme použiť aj ako servírovaciu misku

v uzavretej nádobe, v chladničke vydržia 2-3 dni

pri nakličovaní nesmieme zabudnúť, že z malého množstva semienok nám vznikne veľmi veľké množstvo klíčkov, napr. z jednej lyžice mungo fazuliek získame dve misky klíčkov

Naklíčené mungo fazuľky mám zo všetkých najradšej, majú úžasnú chuť preto sa dajú chrumkať len tak. Chutia aj deťom pretože sú sladučké ako mladý hrášok. Používam ich do zeleninových aj cestovinových šalátov, všade kde sa mi žiada použiť niečo zelené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára