nedeľa, 16. apríla 2017

Veľkonočná mrkvová torta




Na Veľkú Noc nevyváram, nevypekám. Jasné, že si uvaríme dobrý obed a muž si uvarí aj údené. Ale zákusky už roky nepečiem. Keď niečo pečiem tak maximálne koláč alebo sušienky. A tento mrkvový koláč. Dá sa upiecť aj ako torta aj ako koláč. A keď už je tá Veľká Noc tak som na ozdobu urobila zajačikov z marshmallow a mrkvičky z marcipánu. Deťom sa to veľmi páčilo, zajacov a mrkvy vyjedli ako prvé, plnku pochválili, tortu orýpali a my ostatní sme si dali po kúsku ku kávičke. 









Čo budeme potrebovať:

Korpus:
4 celé vajcia  
1 šálku hnedého cukru 
1/2 šálky oleja
2 šálky polohrubej múky
1 malú lyžičku sódy bicarbóny
1 prášok do pečiva
1 malú lyžičku mletej škorice
a
1/2 šálky nasekaných orechov
1/2 šálky hrozienok
3 šálky nahrubo nastrúhanej mrkvy

Krém:
250g jemného tvarohu
400ml kyslej smotany
vanilkový cukor
práškový cukor podľa chuti



Korpus:
celé vajcia a cukor vyšľaháme do peny, šľaháme minimálne 10 minút, pridáme olej, múku, prášok do pečiva, sódu bicarbńu a škoricu, nakoniec varechou primiešame mrkvu, orechy a umyté hrozienka
hmotu vylejeme do formy a pečieme na 170°C cca 30 minút
ja som po 20 minútach prikryla formu papierom na pečenie 
upečený korpus necháme celkom vychladnúť
ja som piekla vo veľkej forme, preto som ho neprekrajovala 

 Krém:
večer som si nechala kyslú smotanu stiecť - do veľkého sitka dám plátenko a vylejem smotanu, postavím na misku a nechám stiecť, výsledkom je veľmi hustá kyslá smotana
stečenú smotanu vymiešame s tvarohom, osladíme podľa chuti
krém nanesieme na tortu a necháme vychladiť





zajačikov z marschmallow som robila prvý krát a zdalo sa, že aj posledný
keď prerežete marschmallow tak je hrozne lepkavý a nedá sa s ním vôbec pracovať
návod som nemala žiaden tak som improvizovala
jeden cukrík je telo a z druhého som odkrojila tenké koliesko - to budú uši a väčšia časť bude hlava
jednotlivé časti som nahriala nad plameňom a zlepila
celkom by to aj šlo keby to nebolo také lepkavé
po 2 nevydarených pokusoch som to chcela vzdať ale podumala som a napadlo ma použiť cukor a bolo to - každú reznú, lepkavú stranu som vyváľala v cukre, príslušnú časť som nahriala nad plameňom, vytvorí sa taká šupka ktorú som rýchlo zlúpla a pod ňou je rozpustená, strašne lepkavá hmota a tou stranou som prilepila hlavu k telu a tak isto uši k hlave, uši som potom už len nastrihla nožnicami - a zajo je hotový, tváričky som pomaľovala jedlými fixkami
mrkvičky som robila s marcipánu, zafarbila som ho gélovými farbami na pomarančovo a vňaťku som urobila z pažítky
zjedli sme polku torty, čo sme nezjedli to som zabalila deťom domov a nám zostal ešte kúsok v chladničke

8 komentárov:

  1. Evka, to je milá a krásna tortička, verím, že vnúčence potešila, mňa by tiež:-) Prajem krásny veľkonočný pondelok

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka, ďakujem, no veď keby som nemala vnúčatká tak by som sa takto nehrala a hádam ani ten koláč by som nepiekla :-)

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vnúčatám sa to ráta, že majú tak šikovnú babku a ešte ak môžu aj pomáhať, sú to potom pekné spomienky ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hlavne to nadšenie z nich priam sála a prenáša sa aj na mňa a to milujem :)

      Odstrániť
  4. podľa vášho receptu som tortičku piekla niekoľkokrát. vždy je skvelá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, ja tiež rada používam toto cesto je výborné šťavnaté

      Odstrániť