11 marca 2018

Keď varí muž - Ruský boršč

Ďalší z receptov ktoré varí jedine môj muž. A keď už varí, tak varí poctivo - echtovne a hlavne veľa. Aj tento boršč - niečo sme zjedli, niečo išlo deťom a niečo aj do mrazáku.
Pripraviť boršč je zdĺhavá robota. Musíte piecť v rúre, variť v hrnci, prípadne v tlakáči, smažiť a dusiť. Zostane po vás kopec riadu, neporiadok v kuchyni ale hlavne plný hrniec výbornej hustej polievky. Našťastie ten môj navarí aj si po sebe uprace. A ja mám z toho radosť lebo nemusím nič robiť, len si sadnúť a najesť sa. 
Jedine čo ma mrzí, že som nič nefotila z prípravy pretože ten môj nemá rád keď sa mu motám v kuchyni. Možno nabudúce.







Čo budeme potrebovať:
toto množstvo je na cca 6 litrov boršču
kosti na prípravu základu - bravčové rebrá - špikovú kosť - údené bravčové rebrá
1kg bravčového plecka
300g hovädzej nožiny
rajčinový pretlak + konzervu lúpaných, krájaných paradajok
ešte k mäsu - použiť môžete len bravčové, ale kúsok hovädzieho spraví silný vývar
takisto kosti, je z nich silný vývar a údené dodá vývaru vôňu
je ale na vás čo použijete

zelenina:
3-4 mrkvy + 1 petržlen + kúsok zeleru 
1 veľkú cibuľu
3 väčšie červené repy
1 kg zemiakov
1 kg hlávkovej bielej kapusty

koreniny:
bobkový list
čierne celé a nové korenie
soľ a mleté čierne korenie
ocot, cukor
a kyslá smotana


1. najskôr si dáme piecť kosti, uložíme ich na pekáč a dáme ich piecť na 230°C asi na 30-40 minút, treba si to odsledovať
Kosti preložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme zopár guličiek celého a nového korenia, 2-3 bobkové listy a soľ
Varíme na miernom ohni až pokiaľ mäso neodpadáva z kostí.

2. koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kocky. Na masti (oleji) speníme cibuľu, pridáme zeleninu a restujeme. Osolíme.

3. Červenú repu očistíme, nakrájame na kocky a orestujeme na masti. Pridáme rajčinový pretlak a znovu restujeme. Nepridávajte vodu, pretlak restovaním získa veľmi príjemnú, intenzívnejšiu chuť. Potom pridajte ešte lúpané, krájané paradajky a krátko povarte. Odstavte.

Možno si budete chcieť urýchliť prípravu a zeleninu a repu budete restovať spolu. Nerobte to. Všetka zelenina sa vám zafarbí na červeno a v polievke nerozoznáte repu od mrkvy. Aj keď samozrejme všetko bude do červena, ale farba nebude jednotná.

4. a ešte si očistíme a na kocky nakrájame zemiaky a očistíme a nakrájame bielu kapustu

5. a ideme naspäť ku kostiam, ktoré sa varili minimálne 2 hodiny a sú už uvarené a my máme kvalitný vývar ktorý ešte vylepšíme. Teraz ku kostiam pridáme aj mäso. Mäso pridáme v celku a varíme do mäkka. Kosti ostávajú vo vývare po celý čas. Bravčové mäso vyberte skôr, hovädzie sa bude variť dlhšie. Ak chcete ušetriť čas, dajte všetko variť do tlakového hrnca.

6. Keď je mäso uvarené, vyberieme ho a vývar precedíme. Do čistého vývaru pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky, nakrájanú kapustu, orestovanú koreňovú zeleninu a červenú repu s paradajkovým základom. Všetko spolu varíme do mäkka.

7. uvarené mäso nám medzi tým vychladlo tak ho nakrájame na kocky, alebo iné kúsky a pridáme do uvarenej polievky.
Nakoniec dochutíme ak treba podľa svojej chuti soľou, mletým čiernym korením. Výsledná chuť má byť jemne slaná a sladko kyslá preto ju dochutíme octom alebo citrónom a ak treba aj troškou cukru.

Boršč podávame s kopčekom kyslej smotany.

Tak ako? zdá sa vám príprava boršču zložitá. Mne teda áno, ale tak ako pri všetkých polievkach - nič netreba vážiť, treba variť od oka a podľa vlastnej chuti. Základ je uvariť silný mäsový základ  a keď použijete tlakový hrniec aj čas prípravy sa vám výrazne skráti. Tak ak vám môj muž narobil chute, uvarte podľa neho alebo podľa seba, hlavne aby vám chutilo.





2 komentáre:

  1. Tak toto je konečně pořádný boršč. Ale stále zastávám názor, že nejlepší je hovězí vývar než vepřový

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za pochvalu :) odovzdám manželovi. Kdesi som čítala, že boršč sa robí z trojakého mäsa, z hovädzieho, bravčového a jahňaciny. Nie som odborník na boršč ale asi je to ako s našim gulášom alebo kapustnicou - čo dedina, čo rodina každý má iný recept, ten svoj rodinný, taký aký mu chutí. A hlavne, že nám chutí.

      Odstrániť