Pred pár rokmi som si zasadila na záhrade mangold. Kto to nepozná, mangold je niečo ako špenát len ho netreba sadiť každý rok znovu. Mangold zakvitne, vysemení sa, prečká zimu a zavčasu na jar vyraší. Je to vlastne prvá zelenina v našej záhradke ktorú môžem použiť v kuchyni.
Mangold môžete nahradiť špenátom. Pravda v tomto recepte by to mal byť čerstvý, listový špenát.
Čo budeme potrebovať:
250g hladkej múky
250g polohrubej múky
1/2 kocky čerstvého droždia
250ml mlieka
50ml oleja
lyžička soli
náplň:
250g tvarohu
200ml jogurtu alebo kyslej smotany
2 vajcia
menšiu cibuľu
a veľa mangoldu alebo špenátu
rajčiny
tvrdý syr
soľ, mleté čierne korenie
bylinky
Cesto - v mlieku rozmiešame droždie a vylejeme ho do múky, pridáme olej a soľ. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti a roztiahneme, rukami roztlačíme na tri obdĺžnikové posúchy. Okraje povytiahneme a zahneme smerom dnu aby sme mali okraje, bočnice ktoré zabránia aby nám náplň tiekla kade-tade.
Náplň - na masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, keď zosklovatie pridáme nahrubšie nakrájaný mangold a len veľmi krátko orestujeme. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
Tvaroh, jogurt (kyslú smotanu), vajcia vymiešame a vylejeme na vychladnutý mangold. Takto pripravenú náplň navrstvíme na pripravené posúchy.
Na vrch poukladáme hrubšie kolieska paradajky a plátky tvrdého syra. Ja som ešte posúchy ozdobila mladučkou bazalkou ktorá mi utešene rastie v hrantíku na parapete.
Pečieme na 200°C asi 20-25 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára