Cuketa, cuketa a zas cuketa. Na slano, na kyslo, na sladko, už sa mi o nej aj snívať bude.
Dnes na sladko ako dvojfarebný koláč. Podobný koláč robím, ale tento sa mi páči viac. Pritom, tak ako väčšina cuketových koláčov, je veľmi jednoduchý a rýchlo hotový.
Keď už môj muž pochválil, tak to už čosi znamená :-)
Čo budeme potrebovať:
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček cukru
4 vajcia
1 hrnček oleja
1 prášok do pečiva
2 lyžičky mletej škorice
4 hrnčeky jemne nastrúhanej cukety
za hrsť hrozienok
za 2 hrste nasekaných vlašských orechov
3 lyžice kakaa
a ešte:
džem, ja som dala čerešňový
kokos na posypanie
Celé vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme olej a postupne múku, prášok do pečiva a škoricu.
Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle a hneď ju pridáme do cesta. Nevytláčajte z nej šťavu!
Ak budete mať mladú cuketu nastrúhajte ju aj so šupkou. Ja som tú moju trochu okrájala lebo sa mi zdalo, že už má moc hrubú šupku a tá môže byť horká. Tak som nechcela riskovať.
Nakoniec do cesta zamiešame umyté hrozienka a nasekané orechy.
Kakaové cesto vylejeme na plech vystlatý papierom na pečenie.
Biele cesto lyžicou kladieme na tmavé cesto.
Môžeme robiť kôpky a vidličkou pobehať po povrchu aby vznikol taký mramorový efekt.
Dĺžka pečenia záleží aj od toho aký veľký plech použijete a aké budete mať vysoké cesto.
Ešte horúci koláč potrieme ľubovoľným džemom, ja som použila čerešňový a posypeme kokosom, alebo postrúhanou čokoládou, grankom, podľa toho čo máte radi.
A keďže je sezóna letného ovocia ja som ešte pridala na tanier marhule len tak pre chuť a na ozdobu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára