17 apríla 2019

Pórová krémová polievka

Aj keď za oknami svieti slniečko, vonku je ešte celkom zima. A tak keď sa vrátite domov z prechádzky zo psom, alebo navečer z práce dobre padne horúca polievka ktorá nielen zohreje ale aj zasýti.
Pre mňa sú to predovšetkým krémové polievky. Sú rýchlo hotové a pripravíte ich takmer z každej zeleniny.









Čo budeme potrebovať:

1 pór
2-3 zemiaky
1 mrkvu
mladú cibuľku
cesnak
bobkový list
zeleninový vývar alebo vodu


Zemiaky, cibuľu a mrkvu očistíme, nakrájame a osmahneme na oleji. Posolíme a chvíľu opekáme. Zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list a varíme do polomäkka.

Z póru odrežeme vrchnú zelenú časť, prekrojíme ho pozdĺžne a umyjeme pod vodou aby sme ho zbavili prípadnej hliny ktorá môže byť medzi jednotlivými vrstvami póru. Pór nasekáme na väčšie kúsky a pridáme ho do polievky. Kúsok póru si nakrájame na tenké pásiky na ozdobu.

Keď je zelenina uvarená, polievku odstavíme, bobkový list vyberieme a ponorným mixérom rozmixujeme.

Polievku na tanieri ozdobíme pórkom, petrželkou, alebo medvedím cesnakom ktorý práve teraz na jar rastie a môžeme doplniť chlebovými krutónmi.
Chlebové krútóny podávame zvlášť, každý si pridá sám koľko chce. Krutóny sa v polievke rozmočia, keď sú v nej pridlho, stratia svoju chrumkavosť  a potom to už nie je ono.

Chlebové krutóny pripravíme zo staršieho chleba. Chlieb nakrájame na kocky. 
2-3 lyžice oleja ochutíme sušenými bylinkami a cesnakom, vylejeme ho na nakrájaný chlieb a dobre premiešame. Takto pripravený chlieb môžeme pomaly opekať na panvici alebo ho na plechu vložíme do rúry vyhriatej na 150°C a za občasného premiešania upečieme do chrumkava.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára