04 októbra 2019

Hrášková polievka s tekvicovými haluškami



Toto je polievka ktorú najviac zo všetkého miluje naša najmenšia vnučka Matilda. Miluje hlavne malé haluštičky ktoré robím z tekvicového pyré. 
A dnes mi pri príprave tejto polievky aj pomáhala. Práca nám spolu išla krásne od ruky. 








Na tekvicové pyré budeme potrebovať:

tekvicu hokkaido
bylinky - tymián, oregáno
soľ

Tekvicu hokkaido najskôr dobre umyjeme pod horúcou vodou pretože hokkaido sa konzumuje aj so šupou. Drobné oderky odkrojíme, ale šupku ktorá je veľmi tenučká necháme. Tekvicu prekrojíme dužinu vydlabeme a odložíme na polievku. Tekvicu nakrájame na kúsky, poukladáme na plech a dáme piecť na 200°C asi 40 - 45 minút.
Upečenú tekvicu necháme mierne vychladnúť, bylinky vyhodíme a tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme. Aby sme dosiahli krémovosť pridáme trochu vody a rozmixujeme do hladka.

Ak chcete vedieť viac kliknite si na tento odkaz: tekvicové pyré


Na polievku budeme potrebovať: 

dužinu z tekvice hokkaido 
mrazený hrach
muškátový oriešok 
soľ

Dužinu aj so semiačkami z vydlabanej tekvice dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a dáme variť. Uvarené scedíme. Do vývaru pridáme hrach a krátko povaríme. Ochutíme muškátovým orieškom a soľou.



Na halušky budeme potrebovať:
pyré z tekvice hokkaido
polohrubú múku
vajce
soľ


Do misky dáme tekvicové pyré. Ja dávam od oka, ale je to asi 200ml, taká menšia šálka. Pridáme vajíčko, zamiešame a pridáme toľko múky aby vznikla hustá kaša. Tú potom rozriedime vodou tak, aby vzniklo nie moc husté haluškové cesto. Cesto necháme odstáť aspoň 30 minút. Múka nabobtná a cesto trochu zhustne. Ak by bolo moc husté pridajte ešte trocha vody.

Halušky varíme v osolenej vode. Môžu sa hádzať priamo do polievky. Ja to robím tak, že časť zavarím priamo do polievky a časť uvarím zvlášť. 



U nás sú tieto halušky veľmi populárne. Sú nielen krásne žlté ale sú aj veľmi chutné. Dávam ich nielen do polievky, ale aj ako prílohu k mäsu, k perkeltu, s bryndzovou alebo syrovou omáčkou a deti ich najradšej vyjedajú len tak, priamo z cedníka.


A takto krásne mi pomáhala malá Matilda pri príprave halušiek. Aj múku si sama prisýpala, pretože je vo veku keď chce všetko robiť sama. A išlo jej to tak dobre, že ani múku nenarozsypala.

Aj keď to tak nevyzerá, ale túto polievku a hlavne tekvicové halušky Matilda miluje. Ale práve v tejto chvíli jej bolo veľmi smutno za maminkou, tak si chvíľu posmútila, polievku pomiešala aby trochu vychladla a potom zjedla koľko vládala.

na

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára