28 apríla 2020

Plnený kelový list


Plnený kelový list je dobrá voľba keď potrebujete navariť väčšie množstvo jedla a nechcete stráviť v kuchyni veľa času. Je to vlastne jedlo z jedného hrnca a aj prílohu môžete pripraviť spolu s mäsom. 
A potom už stačí položiť pekáč s hotovým jedlom na stôl a nakŕmite rodinu aj hostí a ani riadu na umývanie nie je veľa .
Čo sa nezje na obed poslúži ako výborná studená večera.





Čo budeme potrebovať:

hlávku kelu
500g mletého bravčového mäsa
1 stredne veľkú mrkvu
1-2 cibule
5-6 strúčikov cesnaku
3 vajcia
100 g pomleté ovsené vločky
1 väčšia klobása
soľ
mleté čierne korenie
čerstvé bylinky





Najskôr si pripravíme kelové listy. Kelovú hlavu rozdelíme na jednotlivé listy. Vyberáme zdravé a pekné listy. Listy naparíme tak, že ich rozložíme na parák alebo sitko a necháme ich chvíľu nad vriacou vodou zmäknúť. Ja ich naparujem v parnom hrnci.
Vrchné listy majú hrubší stred ktorý buď skrojíme, alebo po naparení pobúchame tĺčikom na mäso. Robíme to preto aby sa nám mäso dalo do listu dobre zabaliť. 




Plnka:

Mäso pomelieme. Cibuľu nakrájame na drobno. Mrkvu nastrúhame na jemno. Ovsené vločky pomelieme, alebo použijeme jemné vločky, alebo strúhanku.
Všetko spolu zmiešame spolu s vajíčkami. Ak je zmes riedka pridáme vločky alebo strúhanku. Ak je moc hustá pridáme vajíčko ale kľudne pridajte trochu studenej vody. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky.

Na stôl si rozprestrieme potravinovú fóliu. Na fóliu rozložíme kelové listy aj vo viacerých vrstvách. Na listy rozložíme polovicu mäsovej plnky a upravíme ju do obdĺžnika. Na plnku dáme znovu listy a klobásku. Klobásu zabalíme do listov. Zakryjeme druhou polovicou plnky a vyformujeme do valca. Mäsový valec zabalíme do listov a pevne zabalíme do potravinovej fólie.

Takto pripravenú roládu dáme do parného hrnca na 60 minút. V paráku pripravíme aj zemiaky ako prílohu.



Hotovú roládu preložíme na pekáč a opatrne odbalíme z fólie. Pridáme parené zemiaky, cibuľu, mrkvu alebo inú zeleninu, pridáme pár plátkov slaniny, pokvapkáme olejom a dáme zapiecť do rúry. Nepečieme dlho aby kel nezhorel.

Ak nemáte parný hrniec, zabaľte roládu do alobalu a upečte v rúre.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára