Bryndzové hocičo u nás má vždy úspech. A veru bryndzových receptov mám neúrekom. Jedným z nich sú aj pirohy. Bryndzu môžete dať do cesta aj do náplne. Ja dávam bryndzu len do plnky.
600 g polohrubej múky
300 g zemiakov uvarených v šupe
1 vajíčko
väčšia štipka soli
Plnka:
250 g zemiakov uvarených v šupe
200 g bryndze
a ešte:
kyslá smotana
oškvarená slanika
CESTO: zemiaky uvaríme v šupke. Vychladnuté ošúpeme a postrúhame, alebo prepasírujeme. Časť si odložíme do plnky. Toto nie je recept ktorý treba dodržiavať do bodky. Všetko sa odvíja od zemiakov. Na množstvo zemiakov dáte raz toľko múky a potom dolaďujete vodou tak aby vzniklo vláčne, mierne lepkavé cesto.
Na dosku si dáme nastrúhané zemiaky, pridáme múku, vajíčko, soľ a vodu podľa potreby. Najskôr pridáme trochu a potom pridáme toľko vody aby sa cesto spojilo. Ak je cesto riedke, pridáme múku.
PLNKA: zemiaky a bryndzu zmiešame spolu. Do plnky môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať.
Cesto rozvaľkáme na asi 2 mm a vykrajujeme kolieska. Z plnky spravíme guľku, položíme na koliesko cesta, prehneme a okraje popritláčame vidličkou aby sa pirohy pri varení neotvorili.
Pirohy varíme vo vriacej, osolenej vode asi 10 minút. Vyberieme ich a na ešte horúce poukladáme kúsky masla.
Podávame teplé, poliate kyslou smotanou a posypané slaninkovými čipsami ale celkom stačí aj nadrobno nakrájaná a opražená slaninka. A niečo zelené navrch, napríklad pažítka.
Pirohy sú u nás raz do týždňa na obmenu s bryndzovými haluškami. Robím ich rovnako, len do náplne pridávam aj čerstvú pažítku :-)
OdpovedaťOdstrániťKrásne fotky, hneď som na ne dostala chuť...
Pekný víkend,
A.
Ďakujem :-)
Odstrániť