Pečený bôčik, pekne prerastený, pečiem najradšej aspoň z troch kg mäsa. Pečiem ho iba v nedeľu, tak aby sme mali na obed, pre hladošov aj na večeru, ale hlavne aby zostalo aj na pondelok. Aby som nemusela v pondelok variť.
A taký bôčik je výborný aj na studeno, s chlebom a kyslou uhorkou. Vždy dúfam, že sa nezje všetko a ja odložím kúsok aj do mrazničky ale to sa mi ešte nikdy nepodarilo.
bravčový bôčik, ten môj mal 2,70 kg
soľ
cibuľa
na potretie:
cesnak
2 lyžice oleja
2 lyžice vody
mleté čierne korenie
drvená rasca
mletá červená paprika
sušený tymián
soľ
Cesnak pretlačíme, pridáme koreniny a vymiešame redšiu kašičku.
na plnku:
500 g mletého bravčového mäsa (orez, plecko)
cesnak
soľ
mleté čierne korenie
drvená rasca
sušené čili
petržlenová vňať
a asi 1 dl ľadovej vody
Plnku si pripravíme zmiešaním mletého mäsa s koreninami a petržlenovou vňaťou. Po troche pridávame ľadovú vodu a najlepšie rukou hnetieme tak dlho až získame kompaktnú hmotu.
Keď máme mäso naplnené a zašité potrieme ho zmesou ktorú sme si pripravili z korenín, cesnaku, oleja a vody. Kožu môžeme zľahka narezať.
Potom pekáč vyberieme, ak treba môžeme ešte trochu podliať, zakryjeme a dáme piecť na 160°C asi na 4 hod.
Keď je mäso upečené, odokryjeme ho, zvýšime teplotu a už len zapečieme.
Mäso preložíme do inej nádoby, do pekáčika v ktorom sa mäso pieklo prilejeme trochu vody a špachtľou pooškrabujeme všetky pripečené zvyšky mäsa a cibule. Prelejeme do kastrólka a povaríme, ak treba ochutíme a máme fantastický sóc na polievanie.
Ja som robila zemiakovú kašu a zeleninový šalát.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára