08 októbra 2024

Pečená jahňacina s chlebovou plnkou.

 

Tento recept na prípravu jahňacieho mäsa je veľmi jednoduchý na prípravu. Mäso stačí správne ochutiť a dať piecť, žiadna veda.

Použiť môžete akékoľvek mäso z jahňaťa, ja som použila lopatku kde nie je až tak veľa mäsa a preto som upiekla ešte netradičnú chlebovú plnku so zelerom. 




Čo budeme potrebovať:

mäso z jahňaťa s kosťou -
lopatku, stehno, rebrá
cibuľu
cesnak
jablko
slaninu

na potretie:
cesnak
olej
tymián
rozmarín
drvenú rascu
mleté čierne korenie
soľ

Plnka:
starší chlieb
mäsový vývar
3 vajcia
1 veľká cibuľa
zeler
cesnak
soľ
mleté čierne korenie
majorán
petržlenová vňať


Jahňacie mäso si upravíme tak aby sa zmestilo do pekáča. Ak treba kosti presekneme. Ak pečieme mladé jahňa netreba ho nijako upravovať. Ak by sme piekli starší kus mali by sme orezať lojové časti. 
Do pekáča nakrájame veľa cibule, pridáme na štvrťky nakrájané jablká a slaninu na plátky. Na tento základ uložíme mäso a potrieme ho zmesou korenín, oleja a pretlačeného cesnaku. 
Mäso podlejeme trochou vody, ak je mäso suchšie môžeme pridať lyžicu masti alebo oleja. 

Mäso vložíme do rozpálenej rúry na 220°C asi na 10 minút, potom ho zakryjeme alobalom, zmienime teplotu na 180°C a pečieme asi 2 hodiny podľa toho koľko mäsa pečieme. Keď je mäso upečené, oddeľuje sa od kosti,  odokryjeme ho a zapečieme do ružova, ale nie moc aby sa mäso nevysušilo.

Chlebová plnka:
Starší chlieb nakrájame na kocky, najlepšie večer, dáme na plech sušiť. Cibuľu a zeler nakrájame na kocky a opečieme na masti do červena. Preložíme do misky, pridáme pretlačený cesnak a chlebové kocky. Pomaly prilievame mäsový vývar, tak aby nám vznikla kompaktná masa, nie moc riedka. Pridáme petrželku a ostatné koreniny a rozhabarkované vajcia. Ja som robila trochu redšiu plnku, naši to tak majú radšej, po upečení je šťavnatá, nie je suchá.


Plnku necháme odstáť, aby sa chute prepojili. Plnku preložíme do pekáčika a upečieme.
Zeler v plnke je celkom netradičná surovina ale určite stojí za vyskúšanie. Ak máte radi pikantné chute kľudne pridajte zeleru viac, ak chcete len vyskúšať pridajte ho menej.

Keď je mäso upečené, vyberieme ho a všetko čo ostalo na pekáči zlejeme do kastrólka. Vidličkou zamiešame, prípadne väčšie kúsky roztlačíme, ak treba zriedime vodou, alebo ak je výpek moc riedky tak ho na miernom ohni zredukujeme. Ak ste dobre mäso ochutili tak výpek netreba nijako dochucovať, ale ak treba dosolíme a dokoreníme. 
Mäso oberieme od kosti a môžeme podávať napríklad s šťuchanými zemiakmi, poliate výborným cibuľovo jablkovým výpekom a s pikantnou plnkou.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára