07 októbra 2024

Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík je skvelá alternatíva pre tých ktorí si netrúfnu na parenú knedľu. Samozrejme je to aj skvelá príloha a to nielen k pečenému mäsu a dusenej kapuste. 

Príprava karlovarských knedlíkov je veľmi jednoduchá a zvládne ju aj úplný začiatočník.



Čo budeme potrebovať:

10 rožkov
4 vajcia
400 ml mlieka
100 g rozpusteného masla
2-3 lyžice hrubej múky
petržlenová vňať
muškátový oriešok
soľ
mleté čierne korenie

Pečivo, najlepšie staršie, nakrájame na kocky. Dobré je si pečivo nakrájať večer, uložiť na plech a nechať cez noc zaschnúť. Alebo dajte plech z nakrájanými rožkami na 5-10 minút do trúby na 100°C aby sa zasušili.
Nakrájané rožky preložíme do misy, prilejeme 300 ml mlieka v ktorom sme rozmiešali žĺtky, zvyšok mlieka si odložíme a pridávame ho postupne podľa potreby. Pridáme rozpustené maslo, múku, soľ, korenie a muškátový oriešok. Zamiešame a môžeme nechať chvíľu postáť. Pridáme naseknú petržlenovú vňať.



Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do pečiva. Ak je zmes riedka pridáme hrubú múku, ak je moc hustá pridáme mlieko.


Na stôl roztiahneme potravinovú fóliu, uložíme na ňu zmes a vytvarujeme do valca. Knedľu zavinieme do fólie, konce utesníme prípadne zaviažeme motúzikom alebo gumičkou. Knedľu môžete zabaliť aj do útierky. Čo sa týka tvaru a veľkosti fantázii sa medze nekladú. Môžete urobiť klasickú veľkú knedľu, alebo úplne malé jednoporciové knedličky s priemerom asi 5 cm a dĺžkou asi 10 cm. Alebo môžete robiť guľky. Čo je ale dôležité, musíte zvoliť tvar ktorý sa vám zmestí do hrnca.


Zabalené knedle vložíme do vriacej vody a varíme prikryté asi 30 až 40 minút podľa veľkosti a hrúbky knedle. Uvarené knedle vyberieme z vody, necháme vychladnúť, odbalíme a môžeme nakrájať. 
Podávame k pečenému mäsu s dusenou kapustou, alebo k mäsu s rôznymi omáčkami. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára