24 marca 2025

Pečené kurča s plnkou s medvedím cesnakom

Chováme sliepky hlavne pre vajíčka, ale samozrejme sem tam aj do polievky alebo na pekáč. Z minuloročných sliepok sme mali aj dvoch kohútikov. Jeden krásny veľký a ten druhý maličký. A ešte aj starý kohút Štefan. Traja kohúti na jednom smetisku nerobia dobrotu a tak ten najmenší skončil v polievke. A piekla som aj kurča ktoré sme kúpili na farme. Bolo to na skúšku a musím povedať, že budeme určite kupovať pravidelne. Kúpila som aj kuraciu pečeň. 
A keď zaťko priniesol medvedí cesnak bolo rozhodnuté. Upiekla som kurča s plnkou s kuracou pečeňou a medvedím cesnakom.







Čo budeme potrebovať:

kurča
slaninku prerastenú
cibuľu
soľ
drvenú rascu

na plnku:
10 dvojdňových rožkov
4 vajcia
asi 150 ml mlieka
asi 300 g kuracích pečienok
veľa medvedieho cesnaku
soľ
mleté čierne korenie

Najprv si pripravíme plnku:

6 starších rožkov nakrájame na kocky. V mlieku rozmiešame vajcia a vylejeme na rožky. Zamiešame. Štyri rožky namočíme vo vode, necháme napučať, vyžmýkame a pridáme k nakrájaným rožkom. Zamiešame, ak treba pridáme mlieko tak, aby zmes nebola ani riedka ani hustá. Osolíme, okoreníme  a necháme postáť.
Ak chcete môžete pridať len žĺtky, z bielkov ušľahať sneh a ten pridať na záver do plnky. 
Kuraciu pečeň odblaníme, časť nakrájame na kocky a časť nožíkom rozotrieme. Medvedí cesnak umyjeme, preberieme pretože občas si domov prinesieme aj drobný hmyz, cesnak nakrájame a spolu s pečeňou pridáme k rožkom. Zamiešame.

Plnkou naplníme kurča a čo nám zostane dáme upiecť zvlášť na plechu. Ja som naplnila dve menšie formy. Piekla som na teplom vzduchu na 180°C asi 30 minút.

Kurča osolíme aj zvnútra (trtáč vykrojíme) a naplníme plnkou. Brušnú dutinu zašijeme alebo spojíme ihlicami. Ihlicami stačí prepichnúť ľavú a pravú stranu a potom prepliesť kuchynským špagátikom. Keď je kurča upečené, stačí ihlice vytiahnuť a niť odpadne sama.
Kurča vložíme do pekáča, podlejeme vodou, pridáme nakrájanú cibuľu a kúsky slaniny. Pečieme odokryté v rozpálenej rúre na 230°C asi 10-15 minút, potom zakryjeme a pečieme na 200°C asi hodinu. Potom kurča odokryjeme, skontrolujeme a ak treba ešte pečieme zakryté. Keď je kurča upečené, čo zistíme keď pichneme ostrím nožíkom do stehna až ku kosti a ak nevyteká červená tekutina tak je kurča upečené. Odokryjeme a zapečieme do zlatista.
Ja pečiem mäso v liatinovom pekáči ktorý má aj pokrievku. Tento pekáč mám viac než 40 rokov a nedám naň dopustiť. Pekáč sa rýchlo rozpáli, mäso sa v ňom upečie 
za kratší čas a pri nižšej teplote ako v klasickom plechovom pekáči. 
Naše kurča malo 2,20 kg piekla som hodinu na 200°C, potom som ho popolievala výpekom a piekla ešte asi 30 minút. Nakoniec som ho odokryla a na teplom vzduchu zapiekla.

Pečené kurča som podávala s varenými zemiakmi a deťom som urobila aj ryžu. K tomu plnka a zeleninový šalát.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára