Mortadela je taliansky mäsový výrobok a dnes ho dostanete kúpiť v mäsiarstve. Pamätníci si ale pamätajú, že kedysi dávno pradávno to tak nebolo. Kedysi sme si to, čo v obchode nebolo, vyrábali doma na kolene. Neviem kto vymýšľal recepty ale vymýšľal ich dobre. Ja som mortadelu robila prvýkrát asi pred 40-timi rokmi a stále ju občas robievam a nielen na sviatky.
Čo budeme potrebovať:
500 g bravčové plecko alebo krkovička
250 g kuracie prsia
asi pol hlavy cesnaku
1 ČL paprika mletá sladká
1/2 ČL paprika mletá štipľavá
1/2 ČL čierne korenie mleté
1 ČL drvená rasca
soľ
Výhoda tohto receptu je, že nemusíte presne dodržiavať recept. Ja som ani mäso nevážila. A pridať môžete tiež čo chcete, napr. olivy, mäkkú klobásku, kúsky mrkvy a pod.
Príprava mortadely je jednoduchá ale treba si prácu rozdeliť. Ja väčšinou robím tak, že mortadelu robím ráno, varím ju večer a cez noc ju nechám vychladnúť. Tak ju mám ráno pripravenú na servírovanie.
Bravčové mäso zomelieme. Kuracie prsia nakrájame na kocky. Polovicu pomletého bravčového mäsa a polovicu kuracieho mäsa ešte rozmixujeme v sekáčiku alebo v kutrovači. Aby sme získali jemnú mäsovú pastu prilejeme trochu studenej vody.
Získame tak tri konzistencie mäsa - zomleté, mäsovú fáš a na kocky nakrájané mäso.
Zmes dobre premiešame, postupne pridávame studenú vodu, asi 100 ml. Voda nahradí vajíčka, spojí mäsovú zmes aby sa pri varení nerozpadla. Dobre vypracovanú zmes prikryjeme a odložíme do chladničky asi na 8-10 hodín.
Odležanú mäsovú zmes dáme do sáčku na tlačenku. Môžeme použiť aj mikroténový sáčok, radšej dva, vyformujeme do valaca a pevne zabalíme.
Zabalenú mortadelu dáme do hrnca z vodou, zaťažíme menšou pokrievkou a hrniec zakryjeme druhou pokrievkou. Varíme od bodu varu 1 hodinu.
Ja robievam mortadelu v parnom hrnci.
Hotovú mortadelu vyberieme a necháme úplne vychladnúť v sáčku v ktorom sme ju varili.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára