28 mája 2013

Jarná polievka a liaty chlebový posúch

Neviem prečo jarná, ale u nás sa táto polievka varieva vždy na jar... je dostatočne sýta aby zohriala v chladnom jarnom počasí ale zároveň je príjemne kyselkavá a osviežujúca. Žltučké vajíčko a zelená pažítka jej dodajú krásnu jarnú náladu :-)




Na polievku budeme potrebovať :
zemiaky *  250ml smotana na varenie  *  1 lyžica múka hladká
citrón alebo ocot  *  bobkový list  *  soľ  *  pažítka  *  petržlenová vňať
vajca, podľa počtu stravníkov

 
Na posúch budeme potrebovať:

250g múka chlebová   *  250g múka hladká  *  400ml voda  *  1 vajce
20g droždie čerstvé  *  1 malá lyžička cukru  *  1 malá lyžička soli
kmín na posypanie

Na drobno nakrájané zemiaky dáme variť... keď voda zovrie posolíme a pridáme bobkový list.... smotanu na varenie si rozmiešame s 1 PL hladkej múky a necháme stáť na drese aby získala izbovú teplotu, môžeme použiť aj obyčajnú kyslú smotanu. 








 Keď sú zemiaky uvarené pridáme smotanu a všetko spolu rozmixujeme na hladkú hmotu.  Bobkový list vyberieme, ale potom ho tam môžete ešte vrátiť. Polievku vrátime naspäť na oheň a celkom potichúčky necháme variť.... miešame a dávame pozor aby nám neprihorela... varíme 10-15 minút, ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a citrónovou šťavou alebo octom.






Na liaty chlebový posúch som použila obyčajnú hladkú múku a chlebovú svetlú múku... použiť môžete samozrejme aj inú - celozrnnú, špaldovú, ovsenú.... 
V polovici vlažnej vody rozmiešame kvasnice (1/2 kocky) a cukor a vylejeme do múky. Vidličkou rozmiešame na kašičku. V druhej polovici vody rozmiešame vajce a soľ...


 prilejeme k múke a zamiešame varechou na riedke, hladké cesto. Asi ako na obyčajné halušky.  Cesto necháme cca hodinu kysnúť. 



 Cesto vylejeme na pomastený pekáč a mokrými rukami ho rovnomerne roztlačíme.
 Vrch môžeme posypať kmínom.

Dáme piecť na 180°C asi na 18-20 minút, pred dopečením posúch potrieme olejom, zvýšime teplotu a ešte chvíľku dopekáme. 






 
Na potretie môžeme použiť aj zmes oleja a pretlačeného cesnaku ale potom už nezapekáme. 

 








Posúch necháme chvíľku vychladnúť a potom nakrájame, alebo natrháme


Pokiaľ sa nám pečie posúch pripravíme si stratené vajcia. Do širšieho hrnca si dáme variť vodu, keď zovrie pridáme asi pol deci octu, voda sa nesmie soliť. Vodu premiešame aby nám vznikol vír a do stredu tohto víru vpustíme vajíčko, varíme na miernom ohni 2-3 minúty, len toľko aby bielko stuhlo, žĺtok vnútri musí ostať tekutý





 
vajíčka vyberáme dierovanou naberačkou



a hneď podávame ozdobené pažítkou, petržlenovou vňaťou....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára