streda, 29. mája 2013

Losos s krémom z medvedieho cesnaku


Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde tak to treba využiť...  u nás rastie medvedí cesnak na viacerých miestach... sezóna medvedieho cesnaku  trvá pomerne krátko a tak sa ho snažím využiť čo najviac, pomazánky, polievka, ako príloha k mäsu.... mala som chuť na lososa a čo k nemu? no predsa medvedí cesnak....


Čo budeme potrebovať:
losos filety
soľ morská
mleté čierne korenie
citrón
Krém:
medvedí cesnak
100ml biele víno alebo šťava z jedného citróna 
200ml sladká smotana
1 lyžica masla
1 lyžica olivového oleja
muškátový oriešok
soľ
mleté čierne korenie



Medvedí cesnak  preberieme, umyjeme a na sitku necháme odkvapkať, pripravíme si všetky suroviny...





 
 ako prvé si dáme variť zemiaky, tie budú príloha...  
na panvicu si dáme rozpáliť olivový olej s kúskom masla... lososa umyjeme, osušíme papierovou utierkou, okoreníme, osolíme  a opečieme z oboch strán len krátko 5-6 minút...  lososa vyberieme a odložíme do tepla





 
do výpeku dáme umytý, na hrubo nakrájaný medvedí cesnak,  krátko orestujeme, okoreníme mletým čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom, solíme veľmi opatrne, alebo až na záver pridáme biele suché víno a krátko povaríme... ak nemáte alebo nechcete použiť víno,  pridajte šťavu z jedného citróna, bez toho to totiž nebude vôbec dobré....

keď sa víno trochu odparí pridáme sladkú smotanu, hrudku masla, už len krátko povaríme... celé som to robila asi 10-12 minút











krém rozmixujeme a ak treba dochutíme, výborné je dať na záver pár kvapiek citrónu










uvarené zemiaky roztlačíme a zľahka vymiešame s maslom











 
doplníme lososom a môžeme podávať
omáčka je veľmi lahodná, viem si ju predstaviť aj k bielemu mäsu... ostrá cesnaková chuť čerstvého medvedieho cesnaku sa varením stráca, preto je omáčka vhodná aj pre toho kto cesnak nemá rád....




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára