Takto pripravenú rybu zjedia aj tí, ktorí ryby odmietajú pretože je bez kostí a je výborná nielen ako teplé jedlo, ale aj ako studené pohostenie....
Čo budeme potrebovať:
500g filet z kapra, amura, lososa
500g filet z kapra, amura, lososa
1 bal. lístkové cesto * vajce na potretie
Plnka č.1:
200g špenát čerstý * soľ morská * cesnak
mleté čierne korenie
Plnka č.2:
200g ryba - odrezky * 1 rožok * 1 menšia cibuľa * 1 vajce
soľ * korenie na ryby * 1 lyžicu červenej sladkej papriky
1-2 lyžice sladkej smotany * petržlenová vňať
Poďme variť:
K príprave potrebujeme filet z ryby, môže byť z kapra, amura, lososa...
dôležité je aby bol jeden filet vcelku, ten orežeme do tvaru
ryby, aspoň 1 cm vysoký.
Filet na základ si odložíme a z odrezkov (asi 200g) si spravíme plnku.
Rybu pomelieme, pridáme vajíčko, v mlieku rozmočený a vyžmýkaný rožok,
1-2 lyžice sladkej smotany, na jemno posekanú (pomletú) cibuľu,
nasekanú petrželku, soľ, korenie na
ryby
a veľkú lyžicu červenej papriky, ktorá plnku zafarbí do ružova.
Lístkové cesto si rozdelíme na polovicu, každú vyvaľkáme zruba na
rovnaký obdĺžnik.
Jeden diel prenesieme na plech na ktorom budeme rybu
piecť.
Aby sa mi lepšie vyberala ukladám ju ešte na pečiacu fóliu
(pečiaci papier)
do stredu uložíme rybku, ktorú sme osolili a posypali
korením na ryby.
Čerstvý špenát v zime nemám, ale mám zamrazený špenát z vlastnej úrody.
Špenát rozmrazíme, vyžmýkame, osolíme, okoreníme a zmiešame
s pretlačeným cesnakom. Takto pripravený špenát navrstvíme na rybu
naň natrieme rybaciu plnku. Potrieme rozšľahaným vajcom okolo celej ryby
a naznačíme aj chvost a plutvy.
Cez rybu preložíme druhý diel cesta, okolo ryby dobre popritláčame a radielkom orežeme.
Povrch potrieme vajíčkom a od chvosta začneme ukladať kolieska cesta
šupinky sa musia mierne prekrývať.
Zo zvyšného cesta vyrežeme malé rybky, aby tej veľkej nebolo smutno :-)
a dáme piecť na 170°C asi na 45 minút.
A rybky sú upečené. Pri pečení treba dať pozor na plutvy. Malé rybičky
treba vybrať
skôr a plutvy, keď už chytajú farbu, treba prikryť kúskami
alobalu, pretože by zhoreli.
A ešte som upiekla aj takéto maličké rybičky posypané sézamom.
A takto sa na nás usmieva veľká ryba na tanieri :-)
Je výborná teplá, ale ešte lepšia na studeno...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára