29 mája 2013

Ryba sviatočná - ryba vianočná

 
Takúto rybu robím na Vianoce, ale nie na Štedrý večer vtedy musí byť vysmážaný kapor. 
Takto pripravenú rybu zjedia aj tí, ktorí ryby odmietajú pretože je bez kostí a je výborná nielen ako teplé jedlo, ale aj ako studené pohostenie....









Čo budeme potrebovať:
500g filet z kapra, amura, lososa 
1 bal. lístkové cesto  *  vajce na potretie

Plnka č.1:
200g špenát čerstý  *  soľ morská  *  cesnak
mleté čierne korenie

Plnka č.2:
200g ryba - odrezky  *  1 rožok  *  1 menšia cibuľa  *  1 vajce
soľ  *  korenie na ryby  *  1 lyžicu červenej sladkej papriky
1-2 lyžice sladkej smotany  *  petržlenová vňať
Poďme variť:
K príprave potrebujeme filet z ryby, môže byť z kapra, amura, lososa... 
 dôležité je aby bol jeden filet vcelku, ten orežeme do tvaru ryby, aspoň 1 cm vysoký.
 Filet na základ si odložíme a z odrezkov (asi 200g) si spravíme plnku. 
 Rybu pomelieme, pridáme vajíčko, v mlieku rozmočený a vyžmýkaný rožok, 
1-2 lyžice sladkej smotany, na jemno posekanú (pomletú) cibuľu, 
nasekanú petrželku, soľ, korenie na ryby 
a veľkú lyžicu červenej papriky, ktorá plnku zafarbí do ružova.
Lístkové cesto si rozdelíme na polovicu, každú vyvaľkáme zruba na rovnaký obdĺžnik. 
Jeden diel prenesieme na plech na ktorom budeme rybu piecť. 
Aby sa mi lepšie vyberala ukladám ju ešte na pečiacu fóliu (pečiaci papier) 
 do stredu  uložíme rybku, ktorú sme osolili a posypali korením na ryby.
Čerstvý špenát v zime nemám, ale mám zamrazený špenát z vlastnej úrody. 
Špenát rozmrazíme, vyžmýkame, osolíme, okoreníme a zmiešame 
s pretlačeným cesnakom. Takto pripravený špenát navrstvíme na rybu
naň natrieme rybaciu plnku. Potrieme rozšľahaným vajcom okolo celej ryby 
a naznačíme aj chvost a plutvy.
 Cez rybu preložíme druhý diel cesta, okolo ryby dobre popritláčame a radielkom orežeme.
 Povrch potrieme vajíčkom a od chvosta začneme ukladať kolieska cesta 
šupinky sa musia mierne prekrývať.
Zo zvyšného cesta vyrežeme malé rybky, aby tej veľkej nebolo smutno :-) 
a dáme piecť na 170°C asi na 45 minút.
A rybky sú upečené. Pri pečení treba dať pozor na plutvy. Malé rybičky treba vybrať 
skôr a plutvy, keď už chytajú farbu, treba prikryť kúskami alobalu, pretože by zhoreli.
 A ešte som upiekla aj takéto maličké rybičky posypané sézamom.
  A takto sa na nás usmieva veľká ryba na tanieri :-)
Je výborná teplá, ale ešte lepšia na studeno...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára