Šurdicu
som prvý krát jedla u kamarátky. Už je to veru hádam
aj tridsať rokov dozadu. Odvtedy ju varievam aj ja a aj keď vyzerá ako
typicky zimné jedlo u nás sa väčšinou varí v lete. Nie horúca, len vlažná v lete osvieži a zasýti. Keď si pozvete priateľov aby vám pomohli
pooberať jablká v záhrade a večer po práci ich ponúknete hustou polievkou budete
mať zaručene úspech. Tak hor sa do varenia....
Čo budeme potrebovať:
1-2 kg údené mäso * 1 kg kyslej kapusty * 2 hrste veľkej "pánskej" fazule
1 veľká cibuľa * 2-3 stúčiky cesnaku * červená mletá paprika sladká
chilli paprička
1 veľká cibuľa * 2-3 stúčiky cesnaku * červená mletá paprika sladká
chilli paprička
Veľkú fazuľu na noc namočíme.
Údené je najlepšie s kosťou, krkovička, rebrá a pod.
Na druhý deň kapustu vyžmýkame a kyslú vodu odložíme, môžeme ju použiť na záverečné
dochutenie. Do hrnca dáme opláchnutú kapustu, údené mäso, fazuľu a dáme
variť. Kto má rád pridá aj chilli papričku.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, nakrájame na väčšie kocky a vrátime naspäť do hrnca, prípadne ak fazuľa ešte nie je mäkká, dovaríme fazuľu a mäso pridáme až potom.
a vylejeme do polievky, povaríme, ak treba osolíme, okoreníme, prípadne okyselíme odloženou kapustovou vodou.
Šurdica sa nezahusťuje múkou, preto vydrží aj viac dní.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára