pondelok, 27. mája 2013

Polievka Šurdica

 
Šurdicu som prvý krát jedla u kamarátky. Už je to veru hádam aj tridsať rokov dozadu. Odvtedy ju varievam aj ja a aj keď vyzerá ako typicky zimné jedlo u nás sa väčšinou varí v lete. Nie horúca, len vlažná v lete osvieži a zasýti. Keď si pozvete priateľov aby vám pomohli pooberať jablká v záhrade a večer po práci ich ponúknete hustou polievkou budete mať zaručene úspech. Tak hor sa do varenia....






Čo budeme potrebovať:    
1-2 kg údené mäso  *  1 kg kyslej kapusty  *  2 hrste veľkej "pánskej" fazule
1 veľká cibuľa  *  2-3 stúčiky cesnaku  *  červená mletá paprika sladká
chilli paprička


Veľkú fazuľu na noc namočíme. 
Údené je najlepšie s kosťou, krkovička, rebrá a pod.
Na druhý deň kapustu vyžmýkame a kyslú vodu odložíme, môžeme ju použiť na záverečné dochutenie. Do hrnca dáme opláchnutú kapustu, údené mäso, fazuľu a dáme variť.  Kto má rád pridá aj chilli papričku.









 Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, nakrájame na väčšie kocky a vrátime naspäť do hrnca, prípadne ak fazuľa ešte nie je mäkká, dovaríme fazuľu a mäso pridáme až potom.








 


Na masti speníme cibuľu, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak ....












.... červenú mletú papriku a krátko popražíme....












 zalejeme vodou, povaríme ....












 



a vylejeme do polievky, povaríme, ak treba osolíme, okoreníme, prípadne okyselíme odloženou kapustovou vodou.

Šurdica sa nezahusťuje múkou, preto vydrží aj viac dní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára