Naša rodina je polievková, keď sa mi nechce alebo nemám čas variť, uvarím jedlo ktoré je polievkou a hlavným jedlom zároveň... a ten môj je spokojný....
Budeme potrebovať - na
polievku:
kapusta biela hlávková * zemiaky * cibuľa * mäsový
vývar
paprika červená mletá * soľ * mleté čierne korenie
paprika červená mletá * soľ * mleté čierne korenie
na mäsové guľky:
300g
mleté bravčové mäso * 2
staršie
rožky * 1
vajce * 1
stredne veľká cibuľa
2-3 strúčiky
cesnaku * majoránka
* červená
paprika mletá, štipľavá
petržlenová
vňať * soľ
na chlebovú perinu:
400g múka hladká * 100g múka celozrnná * 350ml voda
400g múka hladká * 100g múka celozrnná * 350ml voda
20g droždie čerstvé * 1 lyžička soli * za hrsť ovsených vločiek
Poďme variť:
Najskôr si zamiesime na chlieb. Postup je veľmi jednoduchý.
Do veľkej misy si vylejeme 350ml vlažnej vody a pridáme pol kocky droždia.
Vidličkou miešame až do úplného rozpustenia droždia.
Postupne prisypávame múku a vidličkou zapracovávame.
Ak nám to už vidličkou nejde, pridáme lyžičku soli
a domiesime cesto rukou. Zakryjeme a necháme vykysnúť.
a môžeme variť polievku - kapustu si nakrájame (nastrúhame) na jemno,
zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame na drobno.
Cibuľu opražíme na masti (oleji) pridáme červenú mletú papriku,
kratučko
opražíme, pridáme zemiaky, kapustu a zalejeme mäsovým vývarom.
Varíme až sú zemiaky mäkké. Polievku dochutíme soľou, korením.
Na mäsové guľky si pomelieme, rozkutrujeme bravčové plecko alebo orez,
pridáme namočené a
vyžmýkané rožky, 1-2 vajcia, na drobno nakrájanú cibuľku,
pretlačený
cesnak
červenú štipľavú papriku, majoránku a čerstvé bylinky. Ak sa vám zdá
hmota príliš riedka, alebo lepivá pridáme trochu strúhanky.
Dobre premiešame a tvarujeme guľky.
Guľky uložíme na plech a v horúcej trúbe upečieme.
a ideme do finále....
nachystáme si zapekacie misky v ktorých budeme polievku podávať.
Z vykysnutého cesta si oddelíme bochníčky vo veľkosti päste.
Na dosku vysypeme ovsené vločky a na nich roztlačíme každý bochník tak,
aby bol o kúsok väčší ako zapekacia miska
Na dosku vysypeme ovsené vločky a na nich roztlačíme každý bochník tak,
aby bol o kúsok väčší ako zapekacia miska
Do zapekacej misky dáme najskôr mäsové guľky, zalejeme horúcou polievkou
a zakryjeme chlebovou plackou, ovsenými vločkami navrch
a dáme piecť na 200°C na cca 10 minút.
Ihneď podávame. Kapustovú polievku s mäsovými guľkami zajedáme
výbornou chlebovou plackou. Zo zvyšného cesta upečieme také isté
posúšiky zvlášť na plechu, kto má málo môže si pridať...
výbornou chlebovou plackou. Zo zvyšného cesta upečieme také isté
posúšiky zvlášť na plechu, kto má málo môže si pridať...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára