27 mája 2013

Polievka kapustová s mäsom pod chlebovou perinou

 

Naša rodina je polievková, keď sa mi nechce alebo nemám čas variť, uvarím jedlo ktoré je polievkou a hlavným jedlom zároveň...  a ten môj je spokojný....








Budeme potrebovať - na polievku:
kapusta biela hlávková  *   zemiaky  *  cibuľa  *  mäsový vývar
paprika červená mletá   *  soľ  *   mleté čierne korenie

na mäsové guľky:
300g mleté bravčové mäso  *  2 staršie rožky  *  1 vajce  *  1 stredne veľká cibuľa  
 2-3 strúčiky cesnaku  *  majoránka   *  červená paprika mletá, štipľavá   
petržlenová vňať  *   soľ              

na chlebovú perinu:  
400g múka hladká  *  100g múka celozrnná  *  350ml voda
20g droždie čerstvé  *  1 lyžička soli  *  za hrsť ovsených vločiek

Poďme variť:
Najskôr si zamiesime na chlieb. Postup je veľmi jednoduchý. 
Do veľkej misy si vylejeme 350ml vlažnej vody a pridáme pol kocky droždia. 
Vidličkou miešame až do úplného rozpustenia droždia. 
Postupne prisypávame múku a vidličkou zapracovávame. 
Ak nám to už vidličkou nejde, pridáme lyžičku soli 
a domiesime cesto rukou. Zakryjeme a necháme vykysnúť.
a môžeme variť polievku - kapustu si nakrájame (nastrúhame) na jemno, 
zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame na drobno.
Cibuľu opražíme na  masti (oleji)  pridáme  červenú  mletú  papriku,  
kratučko  opražíme, pridáme zemiaky, kapustu a zalejeme mäsovým vývarom. 
Varíme až sú zemiaky mäkké. Polievku dochutíme soľou, korením.
Na  mäsové  guľky  si  pomelieme,  rozkutrujeme   bravčové  plecko   alebo  orez,   
pridáme namočené a vyžmýkané rožky, 1-2 vajcia, na drobno nakrájanú cibuľku, 
pretlačený cesnak
červenú štipľavú papriku, majoránku a čerstvé bylinky. Ak sa vám zdá 
hmota príliš riedka, alebo lepivá pridáme trochu strúhanky. 
Dobre premiešame a tvarujeme guľky.
Guľky uložíme na plech a v horúcej trúbe upečieme.
a ideme do finále....    
nachystáme  si  zapekacie  misky  v  ktorých budeme polievku podávať.
Z vykysnutého cesta si oddelíme bochníčky vo veľkosti päste. 
Na dosku vysypeme ovsené vločky a na nich roztlačíme každý bochník tak, 
aby bol o kúsok väčší ako zapekacia miska
Do zapekacej misky dáme najskôr mäsové guľky, zalejeme horúcou polievkou
 a zakryjeme chlebovou plackou, ovsenými vločkami navrch
 a dáme piecť na 200°C na cca 10 minút.
Ihneď podávame. Kapustovú polievku s mäsovými guľkami zajedáme 
výbornou chlebovou plackou. Zo zvyšného cesta upečieme také isté 
posúšiky zvlášť na plechu, kto má málo môže si pridať...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára