19 júna 2013

Šalát zo stopkatého zeleru

Začína nám leto a s tým spojené horúčavy... u mňa sa to automaticky spája so zmenou v jedálničku. Na prvé miesto sa dostanú šaláty každého druhu, len tak, alebo s dobrou domácou bagetkou. Mimochodom tento šalát je výborný aj k pečenému alebo grilovanému mäsu...


Čo budeme potrebovať:

1 zeler stopkatý
2-3 jablká
1-2 mrkvy
100g hrozienka
100g slnečnicové jadierka

soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

200ml jogurt biely
100ml majonéza




Ako prvé si namočíme hrozienka do vody.
Slnečnicové jadierka opražíme na suchej panvici.
Miesto slnečnice môžeme použiť nahrubo nasekané a nasucho opražené vlašské orechy.










Stopkatý zeler rozoberieme na jednotlivé stonky, umyjeme a nakrájame. Pridáme nakrájané jablko a na hrubo postrúhanú mrkvu v pomere asi 3 diely zeleru, 3 diely jablka a 1 diel mrkvy. Pridáme namočené a prepláchnuté hrozienka, opražené jadierka, soľ a mleté čierne korenie.








Pridáme jogurt a majonézu v pomere 2:1 ale dobrá je aj kyslá smotana, kto chce môže majonézu vynechať celkom. Zamiešame, zakryjeme a dáme do chladničky odležať. 
Každý takýto šalát púšťa veľa vody, preto aby vám nestál vo vode treba použiť hustý jogurt, prípadne jogurt pred použitím necháme cez plátenko stiecť a až potom ho použijeme. 
Ešte pridáme nasekanú petržlenovú vňať a dáme do chladničky zachladiť. Podávame len tak, alebo s dobrou domácou bagetou a úplne úžasný je ako príloha k pečenému alebo grilovanému mäsu.

5 komentárov:

  1. Raz som mala kupeny zeler a nevedela som, co s nim. Recept si pripnem na nastenku pinterestovu, aby som ho mala po ruke. Vyzera podla surovin velmi dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška, neviem z akého dôvodu ale u nás stopkatý zeler skoro vôbec nie je dostať... kade chodím všade hľadám, ale kúpim ozaj len raz za čas... keby bol v obchode bežne dostať tak by som si tento šalát robila furt a stále, taký je dobrý... dokonca aj môjmu mužovi chutí...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. U nas tiez mavaju len obcas. Aj por len zriedka, vtedy si hned kupim aspon 3 kusky. Rovnako brokolicu, ci ladovy salat. Mysli, ze su to v tejto oblasti vsetko take dovozove veci, aj ked sa to as dovaza (pestuje) na severe krajiny. Ale predsa.... aj cena je vyssia. Ludia to asi malo kupuju, moc to nepoznaju a nevedia, co s tym :( Velka skoda, lebo to je vstko taka fajna zeleninka.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tak to sú tie nevýhody... u mňa, že som z malého mestečka, niektoré veci sa tu predsa len ťažšie zoháňajú a ty zas nekúpiš to, načo si zvyknutá z domu... no všetko človek nemôže mať :-( ale ten zeler ma štve, na rok idem sadiť na záhradu a bude, dúfam, že sa zadarí .-)

    OdpovedaťOdstrániť