27 júna 2013

Slivkové čatní a vysmážaný hermelín


Čatní je omáčka používaná v indickej a juhoázijskej kuchyni, pripravovaná z čerstvých surovín... v Európe sa predáva aj ako sterilizovaná omáčka vhodná na grilovanie, k mäsu aj zelenine. Základom čatní je ovocie alebo zelenina dochutené zmesou korenia a byliniek, takže výsledná chuť je sladko-kyselkavo-pálivo-pikantná :-) Čatní si môžete spraviť z čoho len chcete, výsledná chuť je len na vás a na vašej chuti.



Čo budeme potrebovať:
1kg slivky
2-3 šalotky
5cm zázvor
220ml pomarančová šťava
100ml víno červené suché
140g hrozienka
1 celá škorica
50-70g cukor hnedý
1 lyžička chilli mleté
tymián čerstvý


Postup je veľmi jednoduchý. Slivky odkôstkujeme, šalotku nakrájame celkom na drobučko, zázvor nastrúhame a všetko dáme do nižšieho, širšieho kastróla. Pridáme všetky ostatné prísady a na miernom ohni varíme, dusíme asi 50 minút. Občas premiešame, ku koncu častejšie. Čatní je po cca 50-tich minútach hotové, zmes sa zahustí, všetky chute sa krásne prepoja. Na záver treba ochutnať a dochutiť podľa seba, nie každý má rád pálivé.... naopak ja som pridala ešte trošku čili a štipku cukru, potom to bolo akurát. Slivkové čatní má byť jemne kyselkavé, sladko štipľavé s jemných chvostíkom zázvoru.

Čatní ktoré hneď nezjeme, môžeme zohriať a horúce naplniť do pohára, zavrieť a po vychladnutí dať do chladničky. Malo by vydržať bez sterilizácie aj 2-3 mesiace, no u nás sa tak ani raz nestalo. Zjedlo sa vždy skôr ako som stihla zistiť, či je to pravda.


K čatní si môžeme pripraviť vysmážaný hermelín, alebo iný biely plesňový syr. Syr jednoducho rozkrojíme na štyri časti obalíme v múke, v rozšľahanom vajíčku a v strúhanke, do ktorej pridáme sézam. Potom znovu vo vajíčku a v strúhanke. Obalený syr vložíme na 30 minút do mrazničky. Hermelín vysmažíme a ihneď podávame so slivkovým čatní.


Slivkové čatní s vysmážaným hermelínom je výborná alternatíva pohostenia pre návštevy. Čatní je fantastické nielen k syrom, ale aj k mäsu, ja ho robievam napr. k pečeným rebierkam z diviaka :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára