17 júna 2013

Slané plnené pečivo


Slané pečivo sa dá robiť na mnoho spôsobov. Fantázii sa medze nekladú,  záleží len na nás akú náplň zvolíme a každý si môže vybrať čo mu najviac chutí...




Cesto:
500g múka polohrubá
100g maslo (tuk)
250ml mlieko
1 žĺtok
20g droždie čerstvé
1 lyžička soľ

 





V troche mlieka rozmrvíme droždie a necháme vzísť kvások. Do misy dáme múku, zmäknuté maslo, žĺtok a soľ, pridáme kvások a vypracujeme cesto. 
Cesto necháme vykysnúť cca 1 hodinu, premiesime a necháme znovu kysnúť zhruba hodinu. Pokiaľ nám cesto kysne pripravíme si plnky.

Plnka č.1:
syr nastrúhaný, alebo plátky syra, šunka
Plnka č.2:
2-3 strúčiky cesnaku pretlačíme a zmiešame s 2 lyžicami oleja a trochou soli
Plnka č.3:
drvené paradajky, kečup alebo pretlak zmiešame s 1-2 strúčikmi pretlačeného cesnaku, nasekanou bazalkou, tymiánom, lyžicou oleja, pridáme soľ a mleté čierne korenie




Vykysnuté cesto rozvaľkamé na tenko, snažíme sa vyvaľkať ho do štvorca. Okraje radielkom odrežeme tak, aby nám vznikli pásy cca 4-5 cm široké










vzniknutý štvorec rozrežeme tak ako je to na obrázku. Máme 4 veľké obdĺžniky, 4 malé obdĺžniky a 4 dlhé pásy... a môžeme začať plniť...
Plnené hrebene, plnka č.1:
Na pravú polovicu dlhých obdĺžnikov dáme syr a šunku, ľavú polovicu narežeme radielkom na pásiky a začneme stáčať z pravej strany, keď prídeme do stredu konce dobre utlačíme, uzavrieme a dotočíme. 








Cesnakové rožky, plnka č.2:
Malé obdĺžniky potrieme cesnakovou plnkou a stočíme, upravíme do tvaru rožka






Slimáky, plnka č.3:
dlhé pásy ktoré nám zostali, ponaťahujeme prípadne ešte rozvaľkáme do šírky a naplníme plnkou. konce k sebe dobre popritláčame aby plnka pri pečení nevytiekla
a stáčame slimáka tak aby tá spojená strana bola na spodu
uložíme na plech na pečiaci papier, potrieme vajíčkom, posypeme strúhaným syrom, sézamom, ľanom...
a dáme piecť do vyhriatej rúry na 250°C hneď stíšime na 230°C a pečieme 10-12 minút

ešte horúce preložíme na mriežku a necháme vychladnúť





2 komentáre:

  1. Nádherné a iste aj chutné pečivo. Ale kde vziať na to čas. Určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :-) keď začnú sychravé jesenné dni, vtedy je ten správny čas na vypekanie .-)

    OdpovedaťOdstrániť