štvrtok, 19. decembra 2013

Vianočná roláda




  túto roládu robím na Vianoce každý rok...

 













Svetlé cesto: 
6 vajec  *  6 lyžíc práškového cukru  *  2 polievkové lyžice hrubej múky
1/2 malej lyžičky prášku do pečiva
Tmavé cesto: 
6 vajec  *  6 lyžíc práškového cukru  *  2 lyžice hrubej múky  *  2 lyžice kakaa
1/2 malej lyžičky prášku do pečiva
Krém: 
250g masla  *  150g mletých orechov  * 5 lyžíc mlieka  *  3 lyžice práškového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
Ostatné: 
kiwi *  jahody * banán * džem * rum * čokoládová poleva  * biela čokoláda




Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne pridáme cukor, žĺtka a múku 
zmiešanú s práškom do pečiva.
 Navrstvíme na plech na pečiaci papier a dáme piecť na 180°C asi 10-12 minút
Tak isto, len pridáme kakao, upečieme aj tmavý plát. Necháme vychladnúť.
Plnka: orechy a vanilkový cukor sparíme horúcim mliekom. 
Maslo vymiešame s cukrom a postupne pridáme orechovú hmotu. 
Svetlý plát položíme na fóliu a potrieme kyselším džemom a plnkou.
 Vezmeme si formu na srnčí chrbát a opatrne do nej prenesieme svetlý plát aj spolu s fóliu. 
Do stredu dáme jahody, banán a kiwi.
Navrstvíme krém, zarovnáme a na vrch preklopíme zvyšok svetlého plátu. 
 Zostatok svetlého plátu odrežeme a odložíme. Trochu pobúchame a utlačíme aby sme
 odstránili prípadné vzduchové bubliny a dáme na hodinku do chladničky.
 Tmavý plát pokvapkáme rumom a potrieme trochou plnky. 
Svetlú roládu zo srnčieho chrbta položíme na tmavý plát a zavinieme. 
Zostatok tmavého plátu odrežeme. Roládu dáme stuhnúť do chladničky.
Roládu polejeme čokoládovou polevou a posypeme nadrobno nasekanou bielou čokoládou.

 Zo skrojkov tmavého a svetlého cesta, džemu, rumu, zostatku plnky urobíme guľky, 
do každej zabalíme hrozienka máčané v rume a obalíme v kokose. Ozdobíme.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára