streda, 18. decembra 2013

Ovocie a iné v alkohole naložené...



začalo to kedysi dávno, keď som prvý krát naložila hrozienka do rumu... odvtedy viac menej stále mám čosi naložené v alkohole... začalo to hrozienkami, pokračovalo višňami, orechami, zázvorom a skončilo vanilkovým luskom... niečo v alkohole, niečo v mede... niečo je len tak ako dobrotka na zmrzlinu alebo na vylepšenie koláčov a niečo je aj prospešné nášmu zdraviu



naložiť hrozienka do rumu je celkom jednoduché, do vhodného pohára dáme umyté hrozienka, 
najlepšie také veľké sultánky a zalejeme rumom...  schováme aspoň na dva týždne a
 priebežne odjedáme a priebežne dopĺňame hrozienka aj rum...
 po veľmi dlhom čase som si tohto roku znova naložila višne v rume... veľký 5 litrový pohár
 som naplnila višňami popresýpala cukrom a zaliala rumom... a samozrejme schovala do komory, 
zo začiatku som ich sem tam premiešala ale postupom času som pohár zatlačila do kúta 
a zabudla som naň... a dobre som spravila, sú výborné a rum sa zmenil na griotku, 
jednoducho dobrota...
 asi mesiac pred Vianocami nakladám do rumu orechy a lieskovce... 
používam ich pri pečení vianočnej štóly, alebo do guliek ktoré robím z odrezkov, 
prípadne nepodarkov, veď aj to sa pri pečení pritrafí...
 a toto je môj tohto ročný objav... v pohári vľavo som ešte na jar naložila do rumu klinčeky, badyán a celú škoricu a získala som tak esenciu ktorú po kvapkách pridávam 
do drobného pečiva, medovníkov 
v druhej fľaške je v brandy naložený vanilkový struk, ktorý som len rozrezala, 
je naložený asi dva týždne a už teraz krásne vanilkovo vonia 
a použijem ho pri vianočnom pečení...
 aj keď v tomto nie je ani kvapka alkoholu musím na záver pridať môj obľúbený zázvor 
s citrónom naložený v mede... zvykla som si ho mať celú zimu v chladničke... 
tak ako míňam, tak postupne dopĺňam zázvor, citróny a dolievam medom... 
je to nielen zdravé a vhodné ako prevencia proti nachladnutia ale aj veľmi dobré... 
ja túto dobrotu vyjedám len tak lyžičkou alebo si naložím do pohára 
a zalejeme horúcou, nie vriacou, vodou a mám výborný čajík...
 a tu je moja komorová zásobáreň :) v alkohole naložené sa nikdy nepokazí :)
 použitie je široké... fantázii sa medze nekladú

2 komentáre:

  1. Tak toto sú všetko dobré nápady. Ja som už druhý rok naložila zázvor do medu a citrónu. Orechy do alkoholu? To by ma v žívote nenapadlo, ale asi vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jarmilka, veru aj ja keď som dávala orechy do alkoholu prvý krát mala som malú dušičku, ale je to fajn hlavne do koláčov... no a zázvor v mede je úplne najlepší...

    OdpovedaťOdstrániť