30 júna 2020

Zeleninová polievka a celestínske rezance


Zeleninová polievka v tomto období je veľmi vďačná, jednoduchá a rýchlo uvarená polievka. 
Na záhradke mám kaleráb, mrkvu, hrášok a veľa byliniek. Čo na záhrade pozbieram z toho uvarím polievku. A aby bola viac sýta urobím celestínske rezance. Tie sú vhodné do každej čírej polievky. 







Zeleninová polievka:
Uvariť zeleninovú polievku je veľmi jednoduché. Akúkoľvek zeleninu, ktorú máme doma, očistíme, nakrájame a dáme variť do osolenej vody. 
Kto chce môže pridať mäsový alebo zeleninový bujón. Ale nie je to nutné ak máte rôzne čerstvé bylinky. Ligurček, petržlenová vňaťka, pažítka alebo cíbiky, oregano. Ja pridávam aj niekoľko lístkov mangoldu a listy z červenej repy. Všetky bylinky a zeleninové listy zviažem a po uvarení ich z polievky vyhodím. 
Na záver pridám do polievky nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a potom už polievku nevarím.


Celestínske rezance:

1 vajíčko
asi 100 g hladkej múky
asi 100 ml mlieka + 100 ml sódovej vody
soľ
petržlenová vňať, pažítka, špenátové, mangoldové listy a pod.

Pripravíme si palacinkové cesto. Vajíčko rozmiešame v mlieku, pridáme toľko múky aby vzniklo veľmi husté, hladké cestíčko. Pridaním vody cestíčko rozriedime. Pridáme nadrobno nasekané bylinky. Necháme odstáť aspoň 30 minút.

Z cestíčka upečieme tenké palacinky.


Upečené palacinky ihneď stočíme a nožom alebo dlaňou stlačíme aby sa palacinka zlepila. 

Stočené palacinky nakrájame na 0,5 cm kolieska a uložíme zvlášť v miske.
Do taniera s polievkou si každý naberie celestínske rezance sám, toľko koľko zje.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára