Dobrý domáci chlieb nie je až také ťažké upiecť. Keď už zvládnete základ, začnete vymýšľať ako by ste pečenie chleba vylepšili.
Ja občas pečiem žemličkový, trhací chlieb. Netreba ho krájať, každý si utrhne jednu žemličku. Piekla som ho na grilovačku. Pridala som veľa byliniek a cesnaku až ním voňal celý dom.
Čo budeme potrebovať:
700 g hladkej múky
50 g ovsených vločiek
250 ml bieleho jogurtu
250 ml vlažnej vody
1/2 kocky droždia
lyžica soli
na potretie:
olej
veľa pretlačeného cesnaku
bylinky: pažítka, petržlenová vňaťka, bazalka, tymián a iné
Vo vode rozmiešame droždie, pridáme jogurt a všetko vylejeme do misky s múkou a ovsenými vločkami. Osolíme. Cesto vymiesime a odložíme v prikrytej miske na teplé miesto asi na 1 hodinu vykysnúť.
Pokiaľ nám cesto kysne pripravíme si zmes na potretie. Všetky bylinky nasekáme na drobno, pridáme olej a soľ.
Vykysnuté cesto premiesime, vyšúľame valec a ten nakrájame na približne rovnaké kúsky. Mne vyšlo 13 kúskov. Každý kúsok premiesime a vyformujeme guľku.
Vyberieme si vhodnú formu, ja som zvolila veľkú tortovú formu ale môže to byť aj menší pekáč. Formu vymastíme.
Každú guľku cesta namočíme do pripravenej bylinkovej zmesy. Guľky ukladáme do formy a necháme ešte asi 30 minút podkysnúť.
Pečieme na 200°C asi 20 minút, potom zvýšime teplotu na 220°C a pečieme ešte asi 10 minút.
Upečený chlebík vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Mňam, ten vyzerá lákavo a chutne... niekedy rada vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťPekný víkend,
A.
ďakujem, na grilovačke mal úspech...
OdstrániťEvuš aký priemer má ta forma?
OdpovedaťOdstrániťpriemer má 28 cm, ale takýto chlieb môžeš piecť aj na plechu, robila som aj na normálnom plechu a robila som malé guľky ako keď pečieš buchty a bolo to možno ešte lepšie ako vo forme :)
Odstrániť