21 júna 2020

Slimáky na slano aj na sladko.


Tieto slimáky pečiem z jedného cesta. Z jednej dávky spravím dva plechy. Jeden so sladkou plnkou a druhý so slanou. Výborné sú oboje. A každý si môže vybrať na čo má chuť.














Čo budeme potrebovať:

na cesto:
500 g hladkej múky
300 ml vlažného mlieka
100 ml oleja
1/2 kocky droždia
1 lyžica cukru
štipka soli

V mlieku rozmiešame droždie, pridáme cukor. Do misky odvážime múku, pridáme mlieko s droždím, olej, soľ a vypracujeme hladké cesto. Misku zakryjeme, uložíme do tepla a necháme vykysnúť.



na slanú plnku si pripravíme:
150 g šunky alebo mäkkej salámy
100 g tavený syr 
2 lyžice kečupu
3-4 strúčiky cesnaku
1 lyžička soli


Salámu nakrájame na menšie kúsky, cesnak prelisujeme a spolu s ostatnými surovinami dáme do kutrovača a rozmixujeme na jemnú pastu. Alebo použijeme ponorný mixér.




Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a prvú rozvaľkáme na tenko, viac na dĺžku. Cesto natrieme pripravenou plnkou a zrolujeme. 



Roládu krájame na 2 cm kúsky. Kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie, ďalej od seba. Každý kúsok potrieme vajíčkom zvrchu aj po obvode.



Pečieme na 180°C asi 20 - 25 minút podľa veľkosti slimákov. Ešte horúce preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.




na sladkú plnku si pripravíme:
kakao
cukor kryštálový
cukor vanilkový

asi 100 g masla



Druhú časť cesta rozvaľkáme na tenko. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme kakaom, cukrom a aj vrch pokvapkáme maslom. Cesto zrolujeme,  koniec potrieme vajcom a dokončíme rolovanie, pritlačíme aby sa nám koniec prilepil. Krájame na 2 cm kúsky, kladieme na plech ďalej od seba. Pri pečení narastú. Celé potrieme vajíčkom.



Pečieme na 180°C asi 20 minút podľa veľkosti slimákov. Ešte horúce preložíme na mriežku, cez sitko poprášime práškovým cukrom a necháme vychladnúť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára