Tieto slimáky pečiem z jedného cesta. Z jednej dávky spravím dva plechy. Jeden so sladkou plnkou a druhý so slanou. Výborné sú oboje. A každý si môže vybrať na čo má chuť.
Čo budeme potrebovať:
na cesto:
500 g hladkej múky
300 ml vlažného mlieka
100 ml oleja
1/2 kocky droždia
1 lyžica cukru
štipka soli
V mlieku rozmiešame droždie, pridáme cukor. Do misky odvážime múku, pridáme mlieko s droždím, olej, soľ a vypracujeme hladké cesto. Misku zakryjeme, uložíme do tepla a necháme vykysnúť.
na slanú plnku si pripravíme:
150 g šunky alebo mäkkej salámy
100 g tavený syr
2 lyžice kečupu
3-4 strúčiky cesnaku
1 lyžička soli
Salámu nakrájame na menšie kúsky, cesnak prelisujeme a spolu s ostatnými surovinami dáme do kutrovača a rozmixujeme na jemnú pastu. Alebo použijeme ponorný mixér.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a prvú rozvaľkáme na tenko, viac na dĺžku. Cesto natrieme pripravenou plnkou a zrolujeme.
Roládu krájame na 2 cm kúsky. Kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie, ďalej od seba. Každý kúsok potrieme vajíčkom zvrchu aj po obvode.
Pečieme na 180°C asi 20 - 25 minút podľa veľkosti slimákov. Ešte horúce preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
na sladkú plnku si pripravíme:
kakao
cukor kryštálový
cukor vanilkový
asi 100 g masla
Druhú časť cesta rozvaľkáme na tenko. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme kakaom, cukrom a aj vrch pokvapkáme maslom. Cesto zrolujeme, koniec potrieme vajcom a dokončíme rolovanie, pritlačíme aby sa nám koniec prilepil. Krájame na 2 cm kúsky, kladieme na plech ďalej od seba. Pri pečení narastú. Celé potrieme vajíčkom.
Pečieme na 180°C asi 20 minút podľa veľkosti slimákov. Ešte horúce preložíme na mriežku, cez sitko poprášime práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára