Toto je taká slovenská klasika, v našej rodine veľmi obľúbená. V týchto horúčavách si prívarok vychutnávame len tak na studeno, samotný alebo so strateným vajcom a môj muž napr. s fašírkou.
Fašírka je vôbec skvelé jedlo. Keď sme boli malí v lete sme si uchmatli do ruky fašírku, do druhej chleba a už nás nebolo.
Ja keď robím fašírky, robím ich aj z troch kg mäsa. Zabijem s tým síce jedno dopoludnie, ale mám obed a zbytok dám do mrazáka. Hotové, obalené, nevysmažené fašírky si pobalím po 6-8 kusov a dám zmraziť. Keď potrebujem, vyberiem z mrazáka a také zamrznuté dám na pekáč. Podlejem olejom, dám do rúry zakryté alobalom na 160°C asi na 45 minút potom odokryjem, pootáčam, zvýšim teplotu a dopečiem. Stačí uvariť prílohu a obed je hotový raz dva. Aj tento náš dnešný obed bol taká rýchlovka.
Čo budeme potrebovať:
zelenú fazuľku
zemiaky
kyslú smotanu + lyžicu hladkej múky
zeleninový bujón
ocot - štipku cukru
soľ - mleté čierne korenie
2-3 bobkové listy
2-3 zrniečka nového korenia
4-5 zrniečok celého korenia
kôpor
ak máme čerstvú fazuľku musíme ju najprv očistiť, konce orezať a nakrájať na asi 3-4cm kúsky ja som tentoraz použila mrazenú... preto najprv dáme variť očistené, nakrájané zemiaky, osolíme, pridáme zeleninový bujón, bobkový list a celé korenie a varíme asi 10-15 minút
potom pridáme fazuľku (v prípade čerstvej fazuľku by to bolo naopak - najprv fazuľka a potom zemiaky) a varíme až sú zemiaky aj fazuľka mäkké
pripravíme si zátrepku: do misky dáme kyslú smotanu, lyžicu múky a dobre rozmiešame, keď je zelenina uvarená odoberieme naberačkou horúci vývar a vylejeme ho do misky zo smotanou, dobre rozmiešame, zopakujeme až docielime, že smotana je teplá a môžeme ju vyliať k zelenine a nemusíme sa báť že sa nám zrazí... samozrejme miešame až pokiaľ prívarok zovrie, nakoniec už len ochutnáme ak treba doladíme chute pomocou octu a cukru a samozrejme kôpor ten nemôže chýbať... kto nemá rád, kôpor vynechá...
zakiaľ sa varí fazuľka v rúre som upiekla fašírky a uvarila som stratené vajíčka
správne uvariť stratené vajíčka je tak trochu veda, ale v podstate je to jednoduché...
do hrnca si dáme variť vodu, keď zovrie pridáme asi deci octu a necháme zovrieť
vajíčko si rozklepneme do šálky, alebo do naberačky
vodu pomocou varešky zamiešame do kola tak aby v strede vznikol vír
do stredu vylejeme vajíčko, vodný vír ho zatočí do takého batôžka
povaríme iba krátko a vyberieme
správne uvarené stratené vajíčko mám mať jemne uvarené bielko a roztekajúce sa žĺtko
parádny prívarok....mňam...ale na stratené vajcia si zatiaľ netrúfam :)
OdpovedaťOdstrániťďakujem, u nás je toto veľmi obľúbené jedlo a a dobré je k tomu aj vajce na tvrdo... no a stratené vajce nie je až také ťažké uvariť chce to len skúsiť :-)
Odstrániť