pondelok, 18. augusta 2014

Mäsovo-cuketová roláda

mäsové rolády pripravujem veľmi rada a aj si pri nich rada vymýšľam rôzne kombinácie a tie sú nekonečné... na roládach je fajn to, že sú dobré teplé ako hlavné jedlo, ale častokrát sú ešte lepšie studené, padnú vhod pri nečakanej návšteve a vy ste za hviezdu keď z chladničky vytiahnete nielen chuťovo výbornú ale aj na pohľad peknú mäsovú roládu...
túto roládu z mletého mäsa som robila s prídavkom cukety, ktorá jedlu pridá na šťavnatosti...


 Čo budeme potrebovať:
800g mleté bravčové plecko  *  5 starších rožkov  * 1-2 cibule  *  4-5 strúčikov cesnaku
2-3 vajcia  *  za hrsť hríbov  
mleté čierne korenie  *  rasca drvená  *  paprika červená sladká  *  soľ
bylinky  - petržlen, tymián, kmín

 mladú cuketu  *  500g kuracie prsia

Na prílohu:
zemiaky  *  tekvica hokaido  *  olej  *  soľ  *  bylinky 
bravčové mäso nakrájame na kocky a rozkutrujeme alebo pomelieme
rožky namočíme a vyžmýkame, môžeme v mlieku ale postačí aj vo vode 
cibuľu očistíme a nasekáme, cesnak očistíme 
hríby očistíme, nakrájame, zalejeme vriacou vodou, necháme pár minút postáť, potom scedíme a prepláchneme studenou vodou 
všetko vložíme do kutrovača a rozkutrujeme, alebo pomelieme mlynčekom, aj mäso 
pridáme vajíčka, koreniny a posekané bylinky a dobre premiešame 
ak je zmes riedka pridáme strúhanku, ak moc hustá pridáme vajce
 mladú cuketu umyjeme a škrabkou, alebo pomocou rovného strúhadla nakrájame na tenké plátky 
kuracie prsia nakrájame na hrubšie pásiky 
na dosku dáme fóliu, alebo alobal... fóliu ak budeme robiť v parnom hrnci, alobal ak budeme piecť v rúre 
na fóliu rozprestrieme mäsovú hmotu v asi 2cm vrstve
 na mäso poukladáme vo viacerých vrstvách cuketu, trochu ju osolíme a okoreníme 
priečne cez cuketu položíme kuracie pásiky, ktoré sme osolili a okorenili
 roládu opatrne zvinieme tak, že oba konce k sebe pritlačíme a fóliou pevne obtočíme, konce zaviažeme motúzikom 
roládu dáme do parného hrnca a paríme cca 50 minút 
kto nemá parný hrniec môže roládu zavinúť do alobalu (bez fólie) alebo urobí roládu vo forme na srnčí chrbát a dá piecť do rúry
 ako prílohu som dala piecť zemiaky a tekvicu hokaido, ktorú som nasekala, poliala olejom, osolila, pridala tymián, dobre zamiešala, zakryla alobalu a dala piecť na 180°C  asi na hodinku 
hokaido sa nešúpe, stačí ho prekrojiť, vydlabať dužinu a nasekať na menšie kúsky, šupa ktorá je inak veľmi tvrdá, pečením zmäkne 
na záver som zemiaky odhrnula na bok a na pekáčik pridala už hotovú roládu a dala na 10 minút zapiecť


a čo sme nezjedli v nedeľu to si ten môj zobral do práce len tak s chlebom :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára