pondelok, 18. augusta 2014

Steak s trojfarebnými zemiakmi

tohto roku sme zasadili tri druhy zemiakov, klasické žlté, ružiaky a od susedy sme dostali fialové zemiaky... boli sme zvedaví hlavne na tie fialové, ktoré sme doteraz nejedli... a tak keď ich muž nakopal, taká som bola zvedavá ako chutia, že som ich ešte v ten deň upiekla, samozrejme všetky tri druhy aby sme mohli porovnávať... pridala som ešte červenú repu, ktorú máme radi pečenú, veľa cibule a cesnak a bolo to výborné nielen ako príloha k mäsu ale kľudne si to viem predstaviť aj ako samostatné jedlo...
a čo sa týka chute, čakala som nejakú exotiku, alebo čo, ale v podstate je to normálny zemiak, nerozvára sa, nerozsýpa sa, skôr taký šalátový typ...

 
Čo budeme potrebovať:
hovädziu sviečkovicu  *  korenie štyroch farieb  *  soľ
Na prílohu:
zemiaky  *  červenú repu  *  červenú cibuľu  *  cesnak  *  olej
korenie mleté čierne  *  rasca celá  *  soľ
tymián čerstvý
- hovädziu sviečkovicu osušíme, odblaníme a nakrájame na cca 2cm steaky
- celé korenie štyroch farieb podrvíme v mažiari, vysypeme na dosku a steaky v ňom vyváľame
- vložíme ich misky, zalejeme olejom a odložíme do chladničky
- no a toto sú tri druhy zemiakov ktoré som použila, tie klasické nám narástli do parádnych rozmerov, ružiaky sú vynikajúce nielen na pečenie ale aj na šalát, no a tie fialové majú premiéru
- ružiaky som len umyla, žlté som očistila a tie fialové sa pri umývaní celkom povyzliekali zo šupky
- červenú repu som ošúpala a pokrájala, pridala cibuľu nakrájanú na mesiačiky, cesnak
osolila, okorenila, orascovala, pridala tymián a výdatne poliala olejom, dobre premiešala, zakryla alobalom a piekla na 180°C 60 minút
- potom som ich odokryla, premiešala a dala ešte zapiecť na 15 minút... samozrejme tri druhy zemiakov nie sú podmienkou  
- steakovú panvicu si dáme dobre rozpáliť, ja ju potieram olejom
- steak opekáme z oboch strán, podľa toho ako to máme radi ja som piekla 4 minúty z jednej strany a 2 minúty z druhej, potom som steak preložila na teplý tanier a zakryla miskou, steak nechávam aspoň 10 minút v teple dôjsť

- ja mám steak rada taký pol na pol, ani celkom krvavý ale ani prepečený

2 komentáre: